Home BiH Dodik: RS će direktno na svojoj teritoriji birati člana Predsjedništva BiH

Dodik: RS će direktno na svojoj teritoriji birati člana Predsjedništva BiH

0
Dodik: RS će direktno na svojoj teritoriji birati člana Predsjedništva BiH

RS ostaje pri stavu da direktno i na svojoj teritoriji bira člana Predsjedništva i to se neće mijenjati, rekao je predsjednik ovog bh. entieta Milorad Dodik.

Dodik je kazao da je pomenuti stav Srba poznat, te da je Bošnjacima i Hrvatima na neki način ostavljena sloboda da se dogovore na tom planu.

“Na svim drugim pitanjima Izbornog zakona BiH želimo da budemo uključeni. Na primjer, ranije smo predlagali da se cenzus poveća sa tri na pet odsto u smislu da eliminišemo osnove političke korupcije, što bi omogućilo da partije budu neprikosnoveni vlasnici mandata, odnosno da mandat pripada stranakama a ne pojedincima”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da srpska strana smatra i da je Centralna izborna komisija BiH u ovakvom obliku uzurpirala prava za sprovođenje izbora na nivou RS za predsjednika RS, Narodnu skupštinu i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i Vijeće naroda RS i lokalne izbore.

“Smatramo da to nije u nadležnosti te komisije već Izborne komisije Srpske. I jedan od naših osnovnih zahtjeva biće da se to pitanje konačno riješi i da CIK BiH jedino što može da radi jeste da provodi izbore na nivou Predsjedništva i poslanika za Predstavnički dom parlamenta BiH. To je ono što jeste njen zadatak, a sve ostalo je uzurpacija”, stava je Dodik.

On je kazao da je vladajuća koalicija na nivou BiH, pri svom formiranju, rekla da CIK nije izabrana zakonito, te da će se to pitanje rješavati u nekom dolazećem periodu.

“Mi sada izučavamo način kako da to riješimo a jedan je da se u parlamentu donese odluka, razriješe članovi CIK-a i izabere nova komisija. Drugi način je da se interveniše u zakonu i stavi uslov da se mora birati nova komisija. Mi ćemo izabrati način koji je najmanje pravno sporan”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here