Home Magazin 500 KM za treće i svako naredno rođeno dijete u 2023.

500 KM za treće i svako naredno rođeno dijete u 2023.

0
500 KM za treće i svako naredno rođeno dijete u 2023.

… su potvrdili kako je i ove godine kantonalnim budžetom u te svrhe planirano 200.000 maraka.

Prema riječima Murisa Halkića, ministra zdravstva i socijalne politike u Vladi USK, pravo na naknadu ostvaruje roditelj s prebivalištem u ovome kantonu, a novčane pomoći će se realizovati preko lokalnih centara za socijalni rad.

Dodao je kako se radi o mjerama podrške pronatalitetnoj politici, s obzirom na to da je USK među najpogođenijim kantonima u FBiH kada se radi o migracijama i smanjenju broja djece.

“Ovo je treća godina kako planiramo i izdvajamo ova sredstva za demografski razvoj baš u cilju pokušaja sprečavanja i zaustavljanja iseljavanja mladih s područja našeg kantona, jer je evidentan njihov odlazak. Zahvaljujući ovoj odluci, majke će za treće rođeno dijete ili za svako naredno dobijati novčanu naknadu”, istakao je Halkić, pišu Nezavisne.

Dodao je kako se radi o skromnim sredstvima, ali je plan da se ona iz godine u godinu povećavaju kako bi se njima mogle ostvariti značajnije intervencije.

Halkić kaže kako se posljednjih godina pokušava pokazati više senzibiliteta i brige o majkama, te ozbiljnije voditi demografska politika. Ono što obeshrabruje jeste nastavak trenda migracija s ovih prostora, jer se sve veći broj mladih bračnih parova, skupa sa djecom, odlučuje na odlazak van granica BiH u potrazi za boljim životom.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here