Home Ekonomija UPOREDILI CIJENE Benzin najskuplji u Crnoj Gori, a dizel u Srbiji

UPOREDILI CIJENE Benzin najskuplji u Crnoj Gori, a dizel u Srbiji

0
UPOREDILI CIJENE Benzin najskuplji u Crnoj Gori, a dizel u Srbiji

Crna Gora ima najskuplji benzin u regionu, sa cijenom od 189 dinara za litar goriva od 95 oktana, dok Srbija prednjači po cijeni dizel goriva koje košta 199 dinara po litru (oko 1.7 evra).

Kako je prenio portal „SEEbiz“, to su cijene prema prosječnom kursu Narodne banke Srbije (NBS).

Cijena benzina u Srbiji poslije posljednjih promjena iznosi 186 dinara po litru (skoro 1.59 evra), što je povećanje od četiri dinara u odnosu na prethodnu nedjelju, prenijela je u petak „Nova ekonomija“.

Rastuće cijene goriva na regionalnim tržištima odraz trendova na globalnim tržištima nafte.

Na svjetskim tržištima nafte, cijene barela su porasle i prošle nedjelje, sedmi put zaredom, ostvarivši najduži trend rasta od početka 2022. godine, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku upozorila na sve oskudnije snabdijevanje.

Prateći trend rasta cijena nafte, cijena goriva u regiji i dalje raste, a najnovijom uredbom Vlade Hrvatske o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koja stupa na snagu od sutra, potrebno je izdvojiti od 179 dinara (1.54 evra) za litar benzina, do litar dizela je 176 dinara (1.51 evro), prenio je nedavno „Poslovni dnevnik“.

Cijena litra benzina od 95 oktana u Crnoj Gori je 189 dinara (1.62 evra), prema posljednjoj uredbi nadležnog ministarstva, dok je za dizel potrebno izdvojiti 180 dinara (1.54 evra) po litru, pišu „Vijesti“.

Gorivo je znatno jeftinije u Sjevernoj Makedoniji, a litar benzina košta 162 dinara (1.39 evra), dok je cijena dizela 152 dinara (1.3 evra), prenio je makedonski portal „Sitel“.

U Albaniji je cijena dizela po litru 176 dinara (1.51 evro), što je identično cijeni u Hrvatskoj, dok je benzin od 95 oktana 180 dinara (1.54 evra), prenijeli su portali.

Litar dizela u Banjaluci košta više od 150 dinara (2.51 – 2.52 konvertibilnih maraka), dok se benzin na pumpama prodaje po cijeni od 150 do 155 dinara po litru (2.52 – 2.59 KM), prenio je „Tanjug“.

BONUS VIDEO:

Objava UPOREDILI CIJENE Benzin najskuplji u Crnoj Gori, a dizel u Srbiji prenesena sa portala Aloonline.ba.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here