Home Ekonomija Strani ulagači povukli iz Rusije oko 36 milijardi dolara za godinu dana

Strani ulagači povukli iz Rusije oko 36 milijardi dolara za godinu dana

0
Strani ulagači povukli iz Rusije oko 36 milijardi dolara za godinu dana

MOSKVA – Strani ulagači povukli su iz Rusije prodajom imovine oko 36 milijardi američkih dolara između marta prošle i istog mjeseca ove godine, objavila je novinska agencija RIA pozivajući se na analizu podataka ruske centralne banke.

Brojne velike zapadne kompanije napustile su ili smanjile poslovanje u Rusiji nakon što je Zapad na ruski napad na Ukrajinu reagovao opsežnim sankcijama Moskvi, prenosi Mina.

Ruska centralna banka je u petak u izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema navela da je mali dio stranih kompanija zapravo prodao poslovanje u Rusiji i da su mnoge zadržale pravo povratka.

Od marta prošle godine do marta ove dovršeno je oko 200 prodajnih transakcija, a u samo petini njih prodata je imovina vrijednosti veće od 100 miliona dolara, kazali su iz ruske centralne banke.

Samo pet transakcija odobrenih od oktobra uključivalo je plaćanja nerezidentima u iznosima većim od 400 miliona dolara. Te prodajne transakcije po njima tek u ograničenoj meri utiču na rusku privredu. Biznis.rs

Objava Strani ulagači povukli iz Rusije oko 36 milijardi dolara za godinu dana prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here