Home BiH Vapaj Sebije Izetbegović na Skupštini KS: Samo našim vještinama ih ostavljamo u Sarajevu!

Vapaj Sebije Izetbegović na Skupštini KS: Samo našim vještinama ih ostavljamo u Sarajevu!

0
Vapaj Sebije Izetbegović na Skupštini KS: Samo našim vještinama ih ostavljamo u Sarajevu!

Zastupnica SDA u Skupštini KS Sebija Izetbegović postavila je na današnjoj sjednici pitanje Ministarstvu za rad.

Kako je navela, Klinični centar ne može dati ugovore na neodređeno 27 mladim doktoricama i doktorima jer je za to potrebno izmijeniti zakonske uredbe.

“S obzirom na činjenici da stalno govorimo o nepohodnosti zapošljavanja mladih doktora, ja želim istaći da sam četiri ili pet puta postavila pitanje na koje sam 8. maja dobila odgovor. U tom odgovoru je dato saopćenje da će se KCUS, odnosno specijalisti mladi izuzeti iz moditorija i da smo slobodni dati im ugovore o stalnom radnom odnosu.

Međutim, ova odluka nije praćena izmjenom uredbe koje bi trebalo uraditi Ministarstvo za rad. Mi još to čekamo, od 8. maja”, kaže Izetbegović.

Kako je dodala, u 2022. i 2023. upućeno je 14 zahtjeva i 14 urgencija za prijem 27 mladih specijalizanata.

“Oni su neprocjenjivo bogatstvo našeg društva. Svi su položili prijemne ispite i konkurnosnom procedurom primljeni. Ovom prilikom postavljam pitanje da nam Ministarstvo za rad kad će se uputiti Kliničkom centru izmjena uredbe kojom bismo mogli dati mladim doktoricama i doktorima ugovor o stalnom radnom odnosu”, dodala je.

Kaže da su ti mladi doktori ostali u Sarajevu isključivo zahvaljujući vještinama Uprave KCUS-a.

“Ali, ako se to bude otezalo, bit će veliki problem jer bi oni mogli napustiti zemlju što bi bio veliki gubitak za društvo”, kazala je Izetbegović.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here