Home Ekonomija Strah od novog poskupljenja puni kotlovnice peletom

Strah od novog poskupljenja puni kotlovnice peletom

0
Strah od novog poskupljenja puni kotlovnice peletom

BANJALUKA – Nakon višemjesečnih problema koji su mučili proizvođače peleta u BiH, njihovim mukama se nazire kraj jer je potražnja za ovim energentom za narednu sezonu, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu već počela.

Predstavnik proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović istakao je za “Glas Srpske” da je u protekla dva-tri mjeseca pa i više tržište bilo gotovo mrtvo, jer su kupci čekali da cijene ovog energenta dodatno padnu.

Cijene peleta trenutno se kreću od 500 do 560 maraka po toni i jednostavno je nemoguće ići ispod toga“,  kazao je Ivanović.

Iako zbog lošeg vremena grijna sezona još nije završena, Ivanović dodaje da se potražnja za peletom za narednu sezonu polako budi, a glavni razlog jeste strah od eventualnog nedostatka, ali i novog poskupljenja.

Cijene ovog energenta su ove godine više za od 50 do 100 maraka u odnosu isti period lani, jer je sve poskupjelo od struje do šume, ali svakako su niže u odnosu na jesen“,  rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu propuštena je značajna mogućnost da se domaći proizvođači pozicioniraju i ostvare dobit na ino-tržištu zbog zabrane izvoza.

Proizvođači su bili u značajnim gubicima zbog čega su smanjili proizvodnju, dok su neki čak i stali jer su smatrali da je nepotrebno, s obzirom na to da ne postoji potražnja, a pri tome je i zima bila blaga“,  rekao je Ivanović.

Suvlasnik srbačke firme “Ensa” Goran Mandić kaže da, kao i svake godine, stanovnici u ovo doba počinju s nabavkom peleta.

Kod nas se na isporuku peleta čeka od mjesec do mjesec i po. Kupci su naučili na kvalitet i to čekanje im ne igra neku veliku ulogu“, kazao je Mandić i dodao da je zadovoljan potražnjom peleta, koji kod ovog proizvođača košta 550 KM po toni.

U drvnoj industriji “Karać” iz Laktaša kažu da je tona peleta 480 maraka bez PDV-a, te su stanovnici polako počeli da se snabdijevaju ovim energentom za narednu grijnu sezonu.

To su uglavnom stalne mušterije koje vjeruju u kvalitet našeg peleta“,  kazao je vlasnik Stanko Karać.

Izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor Murisa Marić kaže da u strahu od novog poskupljenja i nestašice, ali i generalno situacije, građani na vrijeme kreću da se obezbjeđuju ogrevom.

Prilikom kupovine peleta svakako treba da se obrati pažnja na kvalitet jer je moguće da je dugo stajao zbog problema oko izvoza“, rekla je Marićeva.

Dodala je da su cijene peleta i dalje previsoke te da za dvije-tri tone ovog energenta treba izdvojiti između 1.500 i 2.000 maraka, što, kako kaže, nije mala cifra posebno za penzionere koji jedva krpe kraj s krajem.   Glas Srpske

Objava Strah od novog poskupljenja puni kotlovnice peletom prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here