Home BiH Helez za Raport: Američke helikoptere smo čekali 10 godina. 60 pilota ide na obuku

Helez za Raport: Američke helikoptere smo čekali 10 godina. 60 pilota ide na obuku

0
Helez za Raport: Američke helikoptere smo čekali 10 godina. 60 pilota ide na obuku

Nakon jučerašnje sjednice Vijeća ministara osne i Hercegoivne koja je navodno bila jedna od najuspješnijih u posljednje vrijeme, za Raport je govorio ministar odbrane naše zemlje Zukan Helez koji kaže da je nakon te sjednice sretan čovjek.

“Jučer je nakon više godina bila jedna radna atmosfera na sjednici Vijeća ministara. Mi smo i ranije usvajali neke odluke, ali ovo jučer je bilo posebno uspješno. Posebno me raduje što smo donijeli odluku o kupovini helikoptera jer smo spali da skoro nemamo nikako helikoptere ili smo imali neke stare koji nisu bili upotrebljivi.

Druga stvar, počeli smo usvajati zakone iz 14 prioriteta Evropske unije. Zakon o VSTV-u je jedan od ključnih zakona iz tih prioriteta. Također, i zakon o vanjskim poslovima koji je dugo čekao na usvajanje, ali i niz drugih zakona koji su bitni za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Helez.

Između ostalog, Vijeće ministara je jučer odobrilo kupovinu američkih helikoptera što Helez smatra izuzetno bitnim.

“Dolazak helikoptera je konačno završen. Novac je obezbjeđen i nema više nikakvih prepreka. To se radi 10 godina, od 2013,. je inicjativa. Nisu rađene nikakve korekcije tehničke prirode, nije ništa suštinski promijenjeno od tada”, rekao je Helez.

Treba reći i to da je odobren odlazak 60 pilota Oružanih snaga BiH na obuku.

“To će trajati devet godina. To je generacijski proces. Jedni idu u penziju, drugi dolaze. Mi smo sada ostali na četiri pilota koji će brzo u penziju i s ovim potezom smo produžili rok da nesmetano funkcionišu Oružane snage i da imamo vazduhoplovnu jedinicu”, rekao je Helez.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here