Home Ekonomija Šta su razlozi zatvaranja sve više farmi!?

Šta su razlozi zatvaranja sve više farmi!?

0
Šta su razlozi zatvaranja sve više farmi!?

Planom jesenje sjetve u Tuzlanskom kantonu zasijat će se značajno manje poljoprivrednih površina nego prošle godine. Tako će ove godine biti zasijano 6.201 hektar, što je za 425 hektara manje nego lani. Ove površine podrazumijevaju sjetvu žitarica, povrća, industrijskog i krmnog bilja, piše Biznis.ba.

Razloga za smanjene sjetvene površine je mnogo. Ključni je poskupljenje sjetvenog materijala i nedostatak radne snage.

„Osim cijena sjemena i oranja te manjka radne snage, veliki problem je i taj što ljudi odustaju od poljoprivredne proizvodnje. Jednostavno gase farme. A gase ih zbog toga što su neodržive. Cijena litra mlijeka koji mi prodamo mljekarama ne može pokriti troškove hrane za stoku da bi se proizveo taj litar mlijeka.“ – ističe Eldin Glibanović, poljoprivredni proizvođač.

Glibanović je vlasnik farme muznih krava i jedan je od najperspektivnijih proizvođača mlijeka iz Tuzlanskog kantona.

„Ja se borim sa vjetrenjačama, nedavno sam proširio farmu, kako štalski prostor, tako i broj grla. Sada imam 70 grla, od čega je 43 muzne krave, ostalo su junice, telad i visokosteone krave. Trenutno proizvodim oko 17.000 litara mlijeka mjesečno.“ – dodaje Glibanović.

Otkupna cijena mlijeka varira od količine proizvedenog mlijeka. Veći proivođači litar mlijeka naplaćuju 82 feninga, dok oni manji sa proizvodnjom do 5.000 litara mjesečno, mlijeko prodaju za 65 feninga po litru.

„I ta razlika u cijeni je problematična, mi tražimo jedinstvenu cijenu za sve proizvođače. Tu treba država da stane iza nas, da se taj problem što hitnije riješi.“ – kaže Glibanović.

Iz Vlade TK kažu da je smanjenje zasijanih površina evidentno u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje.

„Pšenica, kao najznačajnija kultura za ishranu stanovništva će se prema planu zasijati na površini od 2.722 hektara poljoprivrednog zemljišta, što predstavlja 43,90% ukupnih planiranih sjetvenih površina. Površine planirane za sjetvu pšenice u odnosu na prošlogodišnju realizovanu sjetvu manje su za 282 ha odnosno za 9,39%. Posmatrajući finansijsku stranu jesenje sjetve, za realizaciju plana potrebno je 12, 5 miliona KM što je za 818.000 KM odnosno više u odnosu na prethodnu godinu, iako je u odnosu na 2022. godinu planirana sjetva na manjim površinama.“ – rečeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Posmatrajući po gradovima i općinama, Lukavac prednjači sa najvećom površinom koja je planirana za sjetvu zatim slijedi Kalesija, Gradačac, Gračanica, Tuzla, Čelić i Živinice, piše Biznis.ba.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here