Home Ekonomija POLJOPRIVREDNICI SE HVATAJU ZA GLAVU Kiša ugrozila usjeve, voće i povrće u BiH, sve će kasniti najmanje mjesec dana

POLJOPRIVREDNICI SE HVATAJU ZA GLAVU Kiša ugrozila usjeve, voće i povrće u BiH, sve će kasniti najmanje mjesec dana

0
POLJOPRIVREDNICI SE HVATAJU ZA GLAVU Kiša ugrozila usjeve, voće i povrće u BiH, sve će kasniti najmanje mjesec dana

Kiša koja pada već danima u BiH ugrozila je usjeve, voće i povrće, a uveliko se kasni sa sadnjom, pesimistični su poljoprivrednici, koji kažu da je prva šteta već evidentna.

Darko Ilić, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske, rekao je za „Nezavisne novine“ da je ovo problem na koji se ne može uticati ni na koji način.

„Jedino čemu se nadamo je da će se vrijeme poboljšati i da ćemo nakon toga moći ostvariti bilo kakvu proizvodnju, odnosno da ćemo moći početi iznositi papriku, kupus, krastavac…“, kazao je Ilić.

Prema njegovim riječima, sve će kasniti najmanje mjesec dana.

„Već propada rasada, pogotovo paprike, a smanjen je i obim proizvodnje, dok je ova kiša dotukla sve. Ratari imaju jedne probleme, povrtari druge, voćari treće, ali tako nam je cijeli život“, kazao je Ilić i dodao da je ovo ekstremno, te da niko nije očekivao ovoliku količinu vode i toliko dug nestabilan period u ovom mjesecu.

I Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika FBiH Tuzlanski kanton, istakao je za „Nezavisne novine“ da kiša koja konstantno pada nije dozvolila da zasade ono što planirali.

„Kod nas ima još veliki broj parcela koje nisu posijane i ne može da se uđe traktorom. Ne može da se poprska na vrijeme, zato što mašine ne mogu ući u ono što je prethodno zasijano. Iako već ima kukuruza koji je ranije posijan, a koji je uspio, njega bi trebalo prehranjivati i prskati, međutim, to nije moguće. Ove godine od poljoprivrede neće biti ništa, sve će podbaciti, a pogotovo će u problemu biti pčelari“, naglašava Hasanović.

Što se tiče voća, on navodi da ga je prvo u cvatu napala bolest monilija, a, kako kaže, ko je prskao, uspio ga je spasiti, ko nije, nema ništa, sve opade, a pogotovo je, ističe, ova kiša napravila katastrofu.

„Povrće još nije stradalo kod onih koji se bave plasteničkom proizvodnjom, a ko je vani posadio, nada se da će ugrijati, pa će i to krenuti. Pčelari će najgore stradati, oni prehranjuju već petu pogačicu, nema unosa, bagrem je počeo cvjetati, a umjesto da medi, on je u kiši. Nadamo se da će biti bolje, ako bog da, jer ostali ne daju ništa“, rekao je Hasanović.

Da nastavak proljećne sjetve na području prijedorske regije nije moguć ni za 15 dana zbog nepovoljnog vremena, potvrdio je i Duško Komnenović, stručni saradnik u kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu.

On je rekao da je proljećna sjetva, zbog nepovoljnih vremenskih prilika na području ove regije, završena na oko 60 odsto planiranih površina.

„Situacija je različita od opštine do opštine. Najmanje je zasijano u Prijedoru, manje od 50 odsto planiranih površina“, rekao je Komnenović. Kada su u pitanju strna žita, on pojašnjava da će nakon prestanka padavina biti povećana mogućnost pojave biljnih bolesti i da će ovaj problem posebno biti izražen na parcelama gdje je gušći sklop.

Poljoprivrednicima je poručio da ne treba da odustanu od sjetve i da, čim bude moguće, prokanale parcele gdje se zadržava voda. On je naveo da problema imaju i povrtari, jer padavine i niske temperature dovode u pitanje ovu proizvodnju.

„Imaju na raspolaganju hibride kukuruza nižih grupa FAO zrenja 300 i 400, te soje nula grupe. Ovi hibridi daju nešto manji prinos, ali to se mora prihvatiti. Naša kancelarija im stoji na raspolaganju za sve konsultacije i pomoć oko izbora“, rekao je Komnenović i dodao da se nada da će se usjevi kukuruza oporaviti nakon povlačenja vode, osim ako bujice nisu odnijele sjetveni sloj.

BONUS VIDEO:

Objava POLJOPRIVREDNICI SE HVATAJU ZA GLAVU Kiša ugrozila usjeve, voće i povrće u BiH, sve će kasniti najmanje mjesec dana prenesena sa portala Aloonline.ba.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here