Home BiH Opada vodostaj rijeka u Krajini: “Najgore je definitivno polako iza nas”

Opada vodostaj rijeka u Krajini: “Najgore je definitivno polako iza nas”

0
Opada vodostaj rijeka u Krajini: “Najgore je definitivno polako iza nas”

Prema posljednjim mjerenjima vodostaja rijeka u Krajini, konkretno Sane i njenih pritoka, bilježi se blago opadanje i stabilizacija.

Vodostaj rijeke Sane konstantno opada pa je jutros u 6 sati izmjeren nivo rijeke koji je iznosio 340 cm. Opadaju i pritoke Sane, a u narednom periodu očekuje se nastavak ovog trenda i konačna normalizacija prilika.

Vodostaj rijeke Une također opada. Jutros u 7 sati izmjereno je 323 cm.

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić osvrnuo se na opadanje vodostaja.

“Kako je fantastično vidjeti protok koji napokon ide prema dole za Unu i Sanu po prvi put nakon skoro 5 dana. Najgore je definitivno polako iza nas”, napisao je Sladić na Facebooku.

Obilne padavine izazvale su poplave širom Federacije BiH. U Bihaću, Bosanskoj Krupi, Sanskom mostu, Cazinu i Velikoj Kladuši proglašeno je stanje prirodne nesreće. Voda je prodrla u stambene, poslovne i pomoćne objekte, a aktivirana su i klizišta.

Prema srednjoročnoj prognozi FHMZ-a, od danas, iako će i dalje biti oblačno, padavine neće biti toliko obilne. Temperature zraka u granicama višegodišnjeg prosjeka, tj slične temperaturama u prethodnom periodu.

Nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima preovladavat će i u zadnjoj sedmici mjeseca. Tokom kraćih pljuskovitih padavina nisu isključeno grmljavinsko nevrijeme. Neznatno toplije u odonsu na sedmicu ispred nas.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here