Home Ekonomija Ovu električnu Corvettu je napravila…Motorola! I sada se prodaje na eBayu!

Ovu električnu Corvettu je napravila…Motorola! I sada se prodaje na eBayu!

0
Ovu električnu Corvettu je napravila…Motorola! I sada se prodaje na eBayu!

Prema glasinama iz automobilskog svijeta Chevrolet je na putu da do sredine ovog desetljeća (možda već i ove godine?) po prvi put predstavi električnu verziju svog sportskog dvosjeda Corvette. Zapravo se navodi i da će krenuti sa čitavom serijom modela pod tim imenom koji će uključivati i izvedbu sa četvera vrata i SUV. Hoće li i kada će stići možemo nagađati, no danas vam pokazujemo kako je ipak nekad davno postojala Corvette sa električnim komponentama pogona.

Vraćamo se 30 godina unazad u 1993. kada je, ne biste vjerovali, Motorola pretvorila model Corvette C4 cabrio (inače proizveden 1987.) u električni automobil. Ovaj jedinstveni projekt bio je ideja inženjera koji se zvao Sanjar Ghaem, direktor nekadašnjeg Motorolinog odjela za automobile.

Sanjar Ghaem je zajedno sa kolegom koji se navodi pod imenom Ken Gerbetz prethodno izradio električni trkaći jednosjed EX-11 koji je 1993. pobjeđivao čak Toyotu i General Motors, te su se komponente ovog auta koristile u preradi Chevroletove jurilice. Financiranje je stiglo od čelnika Motorole, i tako se napravio prvi „mišićavi“ električni automobil. Danas se ne znaju svi detalji njihovog podviga, nema dostupnih informacija u vezi električnog motora i baterije, ali se zna da je u automobil ugrađen ručni mjenjač sa četiri stupnja prijenosa gdje se snaga prenosila na stražnje kotače. Na fotografijama se vide baterije na nekoliko mjesta, montirane u motornom prostoru sprijeda, zatim straga u prtljažniku, a navodi se i u podnicama automobila. Ne zna se konkretno vrsta baterije, ali se nagađa da bi mogla biti nikal-metal-hidridna ili olovna.

Inače, ovaj primjerak se pojavio i na prodaju na eBayu. Cijena je 100.000 $, a pored toga trebat će popriličnu količinu novca uložiti u ponovno pokretanje automobila, budući da je, kako se navodi, jako dugo stajao uskladišten, iako se ovako vizualno čini da je u solidnom stanju. Zamislite učinak koji bi se postigao korištenjem modernih litij-ionskih baterija!

IZVOR

Objava Ovu električnu Corvettu je napravila…Motorola! I sada se prodaje na eBayu! prenijeta sa portala Bajtbox.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here