Home Ekonomija OBILJEŽEN DAN OPĆINE VAREŠ: NOVU INVESTICIJU PODRŽALI VLADA I MINISTARSTVO ZENIČKO – DOBOJSKOG KANTONA

OBILJEŽEN DAN OPĆINE VAREŠ: NOVU INVESTICIJU PODRŽALI VLADA I MINISTARSTVO ZENIČKO – DOBOJSKOG KANTONA

0
OBILJEŽEN DAN OPĆINE VAREŠ: NOVU INVESTICIJU PODRŽALI VLADA I MINISTARSTVO ZENIČKO – DOBOJSKOG KANTONA

Ovogodišnji Dan Općine obilježen je nešto skromnije zbog dana žalosti i nemilog događaja u Gradačcu , sa naglaskom na investiciju u novi rudnik britanske kompanije Adriatic Metals koja posluje u vlasništvu Eastern Mininga, a koja je dobila koncesiju za istraživanje i eksploatiaciju polimetala na teritoriji ove Općine.

Ministarstvo privrede ZDK na čelu sa ministrom Samirom Šibonjićem, u prethodnom periodu je uložilo značajne napore da investicija u Varešu bude usklađena sa svim zakonskim propisima, ali da investitor bude u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom i da svu potrebnu dokumentaciju, saglasnosti i koncesiju dobije u što kraćem vremenskom period.

  • Pri tome, Ministarstvo privrede ZDK je bilo i ostalo faktor privlačenja investitora, a ne institucija kojoj je svrha da postoji samo zbog sebe. Nagrade grada Vareša su danas dobili jedan domar škole, zdravstvena radnica i radnik na održavanju čistoće u javnom komunalnom preduzeću. Zbog svega ovog što smo mogli vidjeti, danas je trebalo biti sa građanima, privrednicima i gradonačelnikom Vareša koji će i dalje imati punu podršku Ministarstva privrede ZDK i moju ličnu na otklanjanju svih prepreka na zajedničkom putu ostvarenja, za Bosnu i Hercegovinu i ZDK, važnih investicija u Varešu. Vlada ZDK djeluje zajednički po svakom pa i ovom krupnom investicijskom pothvatu. Ostajemo posvećeni razvoju privrede ZDK i BiH, jer je privreda ZDK pokretač razvoja naše domovine – kazao je između ostalog ministar privrede ZDK Samir Šibonjić.
  • Prošlo je 132 godine od potpaljivanja prve visoke peći u Varešu. Bio je to događaj koji je pokrenuo Zenicu, Ilijaš pa čak i Smederevo. Danas je Vareš na našu radost ponovo u prilici da bude lider u investicijama u ovom dijelu BiH pa i Evrope – istakla je predsjedavajuća Općinskog vjeća Vareša” Mahira Brkić.

Zdravko Marošević načelnik Općine Vareš se posebno zahvalio Vladi ZDK i Ministarstvu privrede ZDK, rekavši da su Općina Vareš i Vlada ZDK zajedno i da sve čestitke svim laureatima su čestitka zajedničkom djelovanju Vlade i Općine koja je napravila ozbiljne iskorake u posljednje vrijeme.

  • U proteklom periodu su Varešani bili gladni i djeca Vareša su se spremala samo za odlazak u Sarajevo, Zenicu, Zagreb, a nerijetko i preko Okeana. Nova investicija na kojoj su radile neke prethodne Vlade, prethodni načelnici, sada je ušla u završnu fazu. Zasluge za to imaju svi, jer svi smo zaslužni kada uspijemo pokrenuti neki zajednički projekat. Svi imaju koristi od ovog projekta, Zenica, Ilijaš, Breza pa i Sarajevo. Mi ćemo braniti dostojanstvo Vareškog čovjeka i pomoći svima koji ovdje žele ostvariti svoje poslovne interese. Nas ne interesuje nacija i vjera, interesuju nas Vareš i Varešani. Mi dobro znamo ko su nam prijatelji. Danas zbog nemilih događaja u Gradačcu, obilježavamo dan Općine nešto skromnije, ali smo ponosni na svoje postignute rezultate – kazao je Marošević.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here