Home Magazin Studija: Svakodnevno konzumiranje ove namirnice smanjuje rizik od depresije

Studija: Svakodnevno konzumiranje ove namirnice smanjuje rizik od depresije

0
Studija: Svakodnevno konzumiranje ove namirnice smanjuje rizik od depresije

“Naša otkrića ističu još jednu dobrobit konzumiranja orašastih plodova, sa 17 posto manjim rizikom od depresije. Ovo daje još jače obrazloženje ljudima da postanu entuzijastični oko konzumiranja orašastih plodova”, rekao je glavni autor studije Bruno Bizzozero-Peroni sa Sveučilišta Castilla-La Mancha u Španiji.

Studija je uključivala više od 13.500 ljudi u Velikoj Britaniji u dobi od 37 do 73 godine, koji nisu imali dijagnozu depresije na samom početku istraživanja. Zabilježena je sva konzumacija orašastih plodova, uključujući neslane orašaste plodove poput badema, indijskih oraščića i pistacija, slane orašaste plodove, pržene orašaste plodove te kikiriki.

“Ova studija analizirala je usku povezanost konzumacije orašastih plodova i rizika od depresije na velikom uzorku sredovječnih i starijih odraslih osoba u Velikoj Britaniji”, rekli su autori. Istraživači su ispitivali podatke sudionika tijekom pet godina, a osam posto ispitanika je tijekom tog vremena imalo dijagnozu depresije.

Studija je otkrila da je niska do umjerena konzumacija orašastih plodova, što odgovara dnevnoj porciji od 30 grama, povezana sa 17-postotnim smanjenjem rizika od depresije u usporedbi sa sudionicima koji nisu jeli orašaste plodove.

Ovi su nalazi ostali točni čak i nakon promatranja načina života te zdravstvenih čimbenika, a istraživači su primijetili da bi protuupalni i antioksidativni učinak orašastih plodova na mozak mogao biti razlog ovakvih rezultata, prenosi Index.hr.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here