Home Ekonomija „M:tel“ reinvestira dobit

„M:tel“ reinvestira dobit

0
„M:tel“ reinvestira dobit

BANJALUKA – Na Skupštini akcionara kompanije “M:tel”, zakazanoj za 27. jun, neće se, kao do sada, naći odluka o isplati dividende akcionarima, jer je ova kompanija odlučila da dobit reinvestira.

Ovu informaciju potvrdili su za CAPITAL u “M:telu” navodeći da je Upravni odbor kompanije, „u želji da poslovanje uskladi sa svjetskom praksom, a akcionarima omogući dalji rast njihovih ulaganja“, donio odluku da se dio dobiti za 2022. godinu prebaci u neraspoređenu dobit i na taj način povećaju kapaciteti za dalje investicije i rast akcija i vrijednosti kompanije.

„Zbog toga smo trenutno isplatili polugodišnju dividendu za prvih šest mjeseci“, navode u „M:telu“.

Ukupno je trebalo da bude isplaćena dividenda iz 2022. godine u iznosu od 42,6 miliona KM, odnosno 0,0866 KM po akciji.

Ovakav potez, tvrde u M:telu, može imati samo pozitivan efekat na poslovanje, a eventualne reakcije na berzi mogu biti kratkotrajne, nakon čega će cijena akcija nastaviti da raste.

“’Mtel’ je kao i 2022. godine i u prvom kvartalu ove godine poslovao sa velikom dobiti i zabilježio rast korisnika. Stoga smo se fokusirali na poteze koji će omogućiti dodatno jačanje kompanije, zbog čega je i odlučeno da neraspoređenu dobit preusmjerimo u dalje investicije i rast”, istuču u ovoj telekomunikacionoj kompaniji.

Pozivaju se na stav ekonomista da je odluka “Mtela” mudra i daje dodatnu sigurnost akcionarima da će se očuvati stabilnost poslovanja s obzirom na to da nijedna svjetska kompanija ne isplaćuje stoprocentnu dividendu, naročito ne tokom investicionog ciklusa i da je to jedina racionalna i odgovorna odluka.

“Primjena nove prakse u isplati dividende će još više povećati rentabilnost poslovanja, a kroz transformaciju akcija dividende u akcije rasta otvorile bi se nove mogućnosti za kompaniju i napravila dodatna vrijednost”, kažu u “M:telu”.

U ovoj kompaniji navode da je “Telekom Srpske” jedino telekomunikaciono preduzeće u Evropi i jedino preduzeće u čitavom regionu koje od 2007. godine isplaćuje čitavu neto dobit u obliku novčane dividende.

“Ovaj način isplate ne samo da je jedinstven i neobičan za telekomunikacije nego i sve druge djelatnosti. Poređenja radi, posljednjih 12 mjeseci racio isplate dividende u “Telekomu Austrija” je 29 odsto, “BH Telekom” je isplatio 55 odsto zarade po akciji, a ukupan prosjek za branšu iznosi ispod 40 odsto”, kažu u ovoj kompaniji.

Sa druge strane, dodaju, “Mtel” skoro dvije decenije isplaćuje dividendu na nivou 100 odsto.

“Od kada je većinski vlasnik “Telekoma Srpske” postao “Telekom Srbija” isplaćeno je po osnovu dividende 1,2 milijarde KM, što ga čini apsolutnim liderom na našim prostorima. Zato se i akcije “Mtela” smatraju najsigurnijim ulaganjem na tržištu”, dodaju u kompaniji.

Ističu da se od 2019. godine, kada počinje ozbiljan investicioni ciklus u ovoj kompaniji, povećavaju i prosječne godišnje investicije koje iznose rekordnih 165 miliona KM.

CAPITAL: M. Lj.

Objava „M:tel“ reinvestira dobit prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here