Home BiH Ivana Marić u Bundestagu: SDA i DF preuzeli radikalnu retoriku HDZ-a po pitanju etničkog predstavljanja

Ivana Marić u Bundestagu: SDA i DF preuzeli radikalnu retoriku HDZ-a po pitanju etničkog predstavljanja

0
Ivana Marić u Bundestagu: SDA i DF preuzeli radikalnu retoriku HDZ-a po pitanju etničkog predstavljanja

Politička analitičarka iz Bosne i Hercegovine Ivana Marić danas je pred parlamentarnom grupom Njemačka – Jugoistočna Evropa njemačkog Bundestaga imala izlaganje i diskusiju na temu formiranja vlasti u BiH.

Poslanici u Bundestagu dobijaju vrlo kontradiktorne i zbunjujuće informacije vezano za aktuelnu političku situaciju i za formiranje vlasti, posebno za ulogu Visokog predstavnika Christiana Schmidta u svemu tome.

Sveobuhvatna slika

Zbog toga se upravo parlamentarna grupa koja je zadužena za saradnju sa Jugoistočnom Evropom, odlučila da pozove i nekoga ko živi u BiH i ko dugo prati politiku da im pruži sveobuhvatnu sliku.

Jedna od pogodnosti je bila i ta da je ona svoje izlaganje održala na njemačkom jeziku. Time je izbjegnuta mogućnost nerazumijevanja zbog prijevoda.

U jednosatnom izlaganju i diskusiji Marić je zastupnike informirala o rekordnoj brzini kojom je formirana vlast u BiH. Naglasila je da bi se to isto desilo i na nivou Federacije da nije bilo postizborne trgovine parlamentarcima, kojom su SDA i DF došli u poziciju da blokiraju formiranje vlasti.

“Svojim odlukama o izmjenama Izbornog zakon BiH, Schmidt je samo vratio volju birača koja je bila falsifikovana kupovinom zastupnika”, istakla je Marić.

Da je napravio dobar potez potvrđuje i znatno spuštanje međunacionalnih tenzija, bolje funkcionisanje vlasti i bolja suradnja na svim nivoima, dodaje ona.

Govorila je i o tome da je Visoki predstavnik imao podršku ovih stranaka dok je zaustavljao neustavne zakone Narodne skupštine Republike Srpske i kada je sankcionisao visoke funkcionere HDZ-a BiH nakon čega su, nakon nekoliko godina, imenovani suci Ustavnog suda Federacije BiH.

Schmidtove odluke

Naglasila je da je Schmidt svojom odlukom omogućio finansiranje izbora. Time je ukinuo blokade HDZ-a BiH, koji je na taj način želio spriječiti održavanje izbora.

Istakla je bh. analitičarka da ne možemo očekivati da se predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović preko noći promijene i počnu raditi u interesu države.

Međutim, dodala je da se vidi razlika u njihovom ponašanju dok su bili u koaliciji sa SDA i DF i sada sa Trojkom.

“Vijeće ministara je formirano bez trzavica oko ministarskih pozicija, SNSD je čak jedno ministarstvo prepustio bošnjačkom bloku iz RS, dok je Čović jedno ministarstvo u Vladi FBiH iz hrvatske kvote prepustio svojim rivalima, HDZ-u 1990”, objasnila je Marić.

U nastavku je rekla da, iako SDA i DF pokušavaju predstaviti da Trojka popušta Dodiku i Čoviću, istina je da su oni više imali dok su bili u koaliciji sa SDA i DF.

Dodikova retorika

Skrenula je pažnju i na to da su SDA i DF u potpunosti preuzeli radikalnu retoriku od Čovića po pitanju borbe za etničko predstavljanje, a od Dodika retoriku da su i OHR i sve zapadne sile neprijatelji.

“Time su nanijeli ogromnu štetu Bosni i Hercegovini jer smo zbog toga bili pod tihim diplomatskim sankcijama zbog kojih nije bilo važnih posjeta diplomatskih predstavnika zapadnih sila.

Nova vlast je u par mjeseci imala više značajnih susreta na najvišem nivou nego prethodna vlast za 4 godine”, kaže Marić.

Podsjetila je članove parlamentarne grupe da je za mnoge stranke bilo prihvatljivo jednokratno rješenje OHR-a iz 2011. godine kojim je iz vlasti isključena HDZBiH, dok je jednokratno rješenje, u kombinaciji sa trajnim rješenjem, odjednom predstavljeno napad na državu i Bošnjake.

Osvrnula se i na iznenadnu rotaciju u vladajućoj većini pa su HDZ 1990 i HNP iznenada zamijenile NES i SBiH.

“To bi se moglo pozitivno odraziti na naredne izbore ukoliko bi ove hrvatske stranke iskoristile ovu priliku da ojačaju i pridobiju više glasova.

Na ruku im ide i to što se Željko Komšić ne može kandidovati za člana Predsjedništva na narednim izborima, a Schmidt im je svojim odluka iz ruku izbio glavni adut o navodnoj majorizaciji i diskriminaciji Hrvata i o tome da im drugi biraju predstavnike u vlasti.

To je jedinstvena šansa da se HDZ u opoziciji pridruži svom najdugovječnijem partneru, SDA”, izjavila je Marić.

Brojna hapšenja

Navela je i vrlo pozitivno djelovanje SDA u vrijeme dok je stranku predvodio Sulejman Tihić, koji je uspijevao postići dogovor i sa Čovićem i Dodikom, ukoliko je to bilo u interesu građana BiH.

“SDA je pod vodstvom Bakira Izetbegovića ovu stranku pretvorila u pandan HDZ-u i SNSD-u.

Brojna hapšenja njihovih funkcionera zadnjih dana, protesti pred parlamentom sa izrazito radikalnim porukama, međunarodne sankcije prema članovima SDA, spominjanje zloupotrebe javnih institucija i kompanija u interesu stranke u izvještaju američke administracije te širenje nacionalne mržnje, posebno prema Hrvatima, su samo neki od razloga zbog kojih su SDA i njihovo desno krilo DF zaslužili da odu u opoziciju.

Ne da su se počeli ponašati kao HDZ i SNSD, već su ih čak i pretekli po zloupotrebi blokada i podizanju nacionalnih tenzija”, naglasila je Marić.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here