Home Ekonomija Lanaco uz podršku Svjetske banke razvija poreski softver Crne Gore

Lanaco uz podršku Svjetske banke razvija poreski softver Crne Gore

0
Lanaco uz podršku Svjetske banke razvija poreski softver Crne Gore

BANJALUKA – Uprava prihoda i carina Crne Gore zajedno sa Svjetskom bankom u procesu je izrade novog poreskog informacionog sistema (IRMS). Na javnom tenderu posao izrade dobio je konzorcijum na čelu sa kompanijom Lanaco, a koji čine još OSA računarski inženjering Beograd i wedoIT-solutions GmbH, Beč.

Izrada softverskog rješenja je treća faza reforme Uprave prihoda i carine Crne Gore. Sama implementacija projekta traje 28 mjeseci, a garantni period predviđen projektom je tri godine dok je vrijednost ugovora 8.498.785 evra bez PDV-a.

Grupacija Svjetske banke odlučila je da na ovaj način pruži finansijsku podršku Crnoj Gori, te da podstakne njen ekonomski rast i unaprijedi prosperitet za sve njene građane i cjelokupnu privredu. Cilj ove podrške je da se nacionalne politike i institucije usklade sa evropskim standardima za buduće pristupanje Evropskoj uniji.

Projekat reforme poreske uprave povećaće efektivnost naplate prihoda, olakšati poreskim obveznicima ispunjavanje obaveza i povećati efikasnost administracije u cilju naplate većih prihoda uz manje opterećenje poreskih obveznika.

“Velika je odgovornost, ali ujedno i veliki izazov razvijati softver koji prati glavne prihode jedne države. S obzirom na naše iskustvo i znanje u oblasti razvoja softverskih rješenja generalno, a posebno u domenu poreskih sistema, sigurni smo da ćemo i ovaj projekat, zajedno sa našim partnerima, uspješno završiti na zadovljstvo Uprave prihoda i carina Crne Gore kao klijenta i Svjetske banke kao finansijera. Čast nam je što su Svjetska banka i Uprava prihoda Crne Gore, na tenderu sa jako strogim kriterijumima kvalifikacije, prepoznale naš dugogodišnji rad i ukazali nam povjerenje za realizaciju ovog zahtjevnog i značajnog projekta za cijelo društvo.” rekao je Vojislav Opačić, menadžer Fintech programa kompanije Lanaco.

Uvažavajući činjenicu da u svijetu postoji izuzetno mali broj kompanija koje se bave domenom poreskih sistema, Lanaco se ovim projektom dodatno profiliše kao pouzdan partner i ekspert u polju poreskih sistema. Kompanija je svoju ekspertizu već dokazala implementacijom softvera, za Upravu za indirektno oporezivanje BiH, te će ovo biti druga implementacija poreskog sistema nove generacije.

Strateški projekat dodatno će osnažiti kompaniju u njenom razvoju dugom već 33 godine, te doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta u regionalnim kancelarijama. PR

Objava Lanaco uz podršku Svjetske banke razvija poreski softver Crne Gore prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here