NaslovnicaSvijetZelenski: Ozbiljna i moćna ponuda aviona F-16

Zelenski: Ozbiljna i moćna ponuda aviona F-16

Objavljeno:

spot_img

Dodao je kako čeka na konačni dogovor s ključnim saveznicima.

“Naši partneri znaju koliko nam aviona treba”, citiran je Zelenski u izjavi na svojoj web stranici. “Već sam primio uvjeravanja o razumijevanju te brojke od nekih naših europskih partnera… Riječ je o ozbiljnoj, snažnoj ponudi.”

Kijev sada čeka konačni dogovor sa svojim saveznicima, uključujući “zajednički dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Zelenski. Još uvijek nije jasno koji su saveznici Kijeva spremni poslati zapadne avione u Ukrajinu.

Američki predsjednik Joe Biden je, podsjetimo, prošlog mjeseca rekao liderima G7 da Washington podržava zajedničke programe obuke za ukrajinske pilote na F-16, ali savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio je da još nema konačne odluke o slanju zrakoplova iz Washingtona​.

Zelenski se već dugo zalaže za slanje aviona F-16 Ukrajini, tvrdeći da bi njihova pojava s ukrajinskim pilotima bila jasan signal svijetu da će ruska invazija završiti porazom​. Rusija je jučer i upozorila da će opskrba Kijeva tim avionima dodatno eskalirati sukob​, pišu Vijesti.ba.

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo