Home Ekonomija ISTORIJSKI TRENUTAK ZA SRPSKU Dodik ozvaničio početak radova na HE „Mrsovo“

ISTORIJSKI TRENUTAK ZA SRPSKU Dodik ozvaničio početak radova na HE „Mrsovo“

0
ISTORIJSKI TRENUTAK ZA SRPSKU Dodik ozvaničio početak radova na HE „Mrsovo“

Početak radova na Hidroelektrani „Mrsovo“ u Rudom je istorijski trenutak i za Republiku Srpsku i za ovu opštinu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je danas ozvaničio početak radova na HE.

Naveo je da će biti zaposleno 60 novih radnika, a planirano je da HE proradi za 31 mjesec.

– Ovo će biti izuzetan doprinos sistem zelene energije. Decenijama se o ovome priča, što govori o tome koliko je to bilo složeno – rekao je Dodik i istakao da je ovim iskazana sva sposobnost Republike Srpske da i u složenim okolnostima može uspješno da radi.

Osim izgradnje Hidroelektrane „Mrsovo“, naveo je da je u toku i realizacija projekata „Gornji horizonti“, „Buk bijela“, „Bistrica“ i izrazio zadovoljstvo zbog partnerstva sa turskim partnerima, koji su generalni izvođači radova na izgradnji Hidroelektrane, ali i sa partnerima iz Srbije i Austrije.

Svečanosti su prisustvovali i premijer Srpske Radovana Viškovića, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, kao i drugi zvaničnici Srpske i Turske.

Preduzeće „ERS-Obnovljivi izvori energije“ posjeduje koncesiju za izgradnju HE „Mrsovo“ u opštini Rudo. Ta HE na rijeci Lim biće instalisane snage 37,3 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 140,6 gigavatčasova, objavljeno je ranije iz ERS-a.

Preduzeće iz Banjaluke „Komsar enerdži hidro“ potpisalo je 22. novembra 2022. godine ugovor o izgradnji Hidroelektrane „Mrsovo“ sa turskom firmom NGA INSAAR A.S. Sisil u ukupnoj vrijednosti 98.025.831 evra bez PDV-a.

Preduzeće „Komsar enerdži hidro“, koje je posjedovalo koncesiju za njenu izgradnju pribavilo je tehničku dokumentaciju, između ostalog, idejni projekat i studiju opravdanosti sa elementima zaštite životne sredine.

Privredno društvo „ERS-Obnovljivi izvori energije“ iz Ljubinja 31. decembra 2022. godine potpisalo Ugovor o prenosu 100 odsto udjela u Privrednom društvu „Komsar enerdži hidro“ da bi postalo vlasnik.

BONUS VIDEO:

Objava ISTORIJSKI TRENUTAK ZA SRPSKU Dodik ozvaničio početak radova na HE „Mrsovo“ prenesena sa portala Aloonline.ba.


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here