Home Ekonomija Ilon Mask planira proizvodnju dva nova modela “Tesle”

Ilon Mask planira proizvodnju dva nova modela “Tesle”

0
Ilon Mask planira proizvodnju dva nova modela “Tesle”

SAN FRANCISKO – llon Mask, izvršni direktor Tesle, na godišnjem sastanku akcionara najavio je da će kompanija proizvesti dva nova modela električnih vozila i to u obimu od pet miliona jedinica godišnje.

Cijena akcija kompanije porasla je 4,4 odsto dan nakon ovog događaja, jer su ulagači pozdravili komentare, iako je Mask priznao da su ekonomski rast i visoke kamatne stope potencijalni problem.

Uprkos zabrinutosti, cijena akcija Tesle ove godine je skočila 43,6 odsto.

Analitičari vjeruju da bi jedan model mogao biti prethodno najavljeni Robotaxi, a drugi auto po cijeni od 25.000 dolara, koji se dugo reklamirao kao model koji svako može da priušti.

Mask je izjavio da će Tesla isporučiti svoje prve Cybertruckove ove godine. Kasnije je najavio svoj prijedlog za izgradnju nove fabrike električnih automobila u Indiji, a čini se da Mask pokušava da diverzifikuje svoje poslovanje, uzimajući u obzir probleme između Sjedinjenih Država i Kine zbog Tajvana.

Pridržava se svog ambicioznog plana za proizvodnju 20 miliona vozila godišnje do 2030. godine, dvostruko više od trenutne godišnje proizvodnje u Mumbaju.

Investicione banke i dalje su optimistične u pogledu buduće vrijednosti kompanije, a Bank of America daje ciljanu cijenu od 225 dolara po akciji. Agencije

Objava Ilon Mask planira proizvodnju dva nova modela “Tesle” prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here