Home Ekonomija IBM predstavio novu AI platformu

IBM predstavio novu AI platformu

0
IBM predstavio novu AI platformu

ARMONK – International Business Machines (IBM) je lansirao „votsonks“, novu vještačku inteligenciju (AI) i platformu za podatke koja pomaže kompanijama da integrišu AI u svoje poslovanje.

Lansiranje nove AI platforme dolazi više od decenije nakon što je IBM-ov softver pod nazivom Votson privukao pažnju. IBM je tada saopštio da Votson može da „uči“ i obrađuje ljudski jezik, međutim za to vrijeme cijena proizvodnje bila je previsoka, navodi Reuters.

Deceniju kasnije, uspjeh čatbota ChatGPT-a preko noći daje veštačkoj inteligenciji izuzetan značaj, a IBM želi da zgrabi novi posao. Ovog puta, niža cijena implementacije velikih jezičkih AI modela znači da su šanse za uspjeh velike, rekao je za Reuters izvršni direktor IBM-a Arvind Krišna (Arvind Krishna) uoči godišnje konferencije kompanije Think.

„Kada nešto postane 100 puta jeftinije, to zaista stvara atrakciju koja je veoma, veoma drugačija“, rekao je Krišna i dodao da je prva barijera za kreiranje modela visoka, ali kada se to obavi, prilagođavanje tog modela za sto ili hiljadu različitih zadataka je veoma lako i to može da uradi i neko ko nije stručnjak.

Krišna je rekao da bi vještačka inteligencija mogla da smanji određene poslove u IBM-u u narednim godinama.

„To ne znači da se ukupna zaposlenost smanjuje“, rekao je on o nekim medijskim izveštajima koji govore o tome da IBM pauzira zapošljavanje za hiljade poslova koje bi vještačka inteligencija mogla da zamjeni.

Globalno tržište proizvoda baziranih na vještačkoj inteligenciji vrijedeće 2025. godine oko 500 milijardi dolara godišnje

Krišna je rekao da to daje mogućnost da se mnogo više investira u nove poslove, odnosno odgovori na potrebe i zahtjeve klijenata, i dodao da su više ljudi uposlili nego što su otpustili.

IBM je saopštio da kompanije mogu da koriste platformu Votsonks za obuku i implementaciju AI modela, te da automatski generišu kod koristeći prirodni jezik i koriste različite jezičke modele napravljene za različite svrhe. Biznis.rs

Objava IBM predstavio novu AI platformu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here