Home Ekonomija Google uklanja HTTPS ikonicu katanca iz Chrome-a

Google uklanja HTTPS ikonicu katanca iz Chrome-a

0
Google uklanja HTTPS ikonicu katanca iz Chrome-a

HTTPS je postao standard jer donosi veću bezbjednost podataka koji se šalju na te sajtove. Stoga je on praktično obavezan u svim veb prodavnicama, bankarskim sajtovima i, praktično, gotovo da nema više sajtova koji nisu usklađeni s tim, pišu Nezavisne.

Brauzeri sigurnu, HTTPS konekciju, označavaju sa ikonicom zaključanog katanca na početku adresnog polja.

Međutim, po navodima tima koji stoji iza Chromium engine-a, korisnici i dalje uglavnom ne znaju šta ta ikonica zaista predstavlja. A pošto je HTTPS konekcija sada uobičajena, Chromium će ubuduće “penzionisati” ovu ikonicu i to od Chrome-a u verziji 117, koja će se pojaviti u septembru ove godine.

U desktop verziji Chrome-a, ova ikonica će biti zamjenjena sa “tune” oznakom, sačinjenom od dvije linije i dva kružića. Klik na ovu ikonicu rezultovaće prikazom HTTPS sertifikata trenutno aktivnog sajta, kao i nekoliko drugih specifičnih parametara. Ovo već možete da vidite i kada kliknete na “katanac” pa, suštinski, možemo da kažemo da se mijenja samo dizajn, ali ne i funkcionalnost funkcije.

Pa zašto se onda to mijenja? Iz Google-a navode da većina korisnika nije shvatila da klik na “katanac” omogućava prikaz važnih informacija i kontrola, pa smatraju da bi nova ikonica pomogla korisnicima da to lakše primjete. Bez obzira na promjenu dizajna, korisnici će u adresnom polju i dalje biti obaviještavani kada sajt ne koristi HTTPS konekciju.

Ista promjena očekuje i Chrome za Android, dok će u Chrome-u za iOS i iPadOS “katanac” biti jednostavno uklonjen, pošto u tim verzijama on nije “klikabilan”, prenosi “ArsTechnica”.

Haber.ba

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here