Home Ekonomija Dolar pod lupom : Kraj “Kralja Dollara”? Ili ipak ne?

Dolar pod lupom : Kraj “Kralja Dollara”? Ili ipak ne?

0
Dolar pod lupom : Kraj “Kralja Dollara”? Ili ipak ne?

Prošlogodišnji progon iz globalnih finansijskih sistema uveden sankcijama Rusiji također je podstakao spekulacije da će se neamerički saveznici odmaći od dolara.

Ispod su neki argumenti zašto će se dedolarizacija dogoditi – ili možda zašto neće.

STATUS REZERVE

Dolarski udio zvaničnih deviznih rezervi pao je na 20-godišnji minimum od 58% u četvrtom kvartalu 2022. godine, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda.

Stephen Jen, izvršni direktor Eurizon SLJ Capital Limited, rekao je da je pomak izraženiji kada se prilagodi kursu.

“Ono što se dogodilo 2022. je bio veoma nagli pad udjela dolara u realnom iznosu”, rekao je Jen, dodajući da je to reakcija na zamrzavanje polovine ruskih 640 milijardi dolara zlatnih i deviznih rezervi nakon njene invazije na Ukrajinu 2022. godine. Ovo je izazvalo ponovno razmišljanje u zemljama poput Saudijske Arabije, Kine, Indije i Turske o diversifikaciji na druge valute.

DUŽE STAZE

Udio dolara u deviznim rezervama centralnih banaka u posljednjem tromjesečju 2022. jeste pao na najniži nivo u dvije decenije, ali je pomak bio postepen i sada je na gotovo sličnom nivou kao 1995. godine.

Centralne banke stavljaju sredstva za crne dane u dolare u slučaju da treba da podrže kurseve tokom ekonomske krize. Ako valuta previše oslabi u odnosu na dolar, nafta i druge robe kojima se trguje u američkoj valuti postaju skupe, podižući troškove života i podstičući inflaciju.

Mnoge valute, od hongkonškog dolara do panamske balboe, vezane su za dolar iz sličnih razloga.

SMANJENJE GARANCIJA NA ROBU

Svemogući dolar je blokirao trgovinu robom, omogućavajući Washingtonu da ometa pristup tržištu za zemlje proizvođača od Rusije do Venecuele i Irana.

Ali trgovina se pomjera. Indija kupuje rusku naftu u UAE dirhamima i rubljama. Kina je prešla na juan kako bi kupila rusku naftu, ugalj i metale u vrijednosti od oko 88 milijardi dolara. Kineska nacionalna naftna kompanija CNOOC i francuski TotalEnergies završili su svoju prvu trgovinu LNG-om u juanima u martu.

Nakon Rusije, nacije se pitaju “šta ako padnete na pogrešnu stranu sankcija?” rekao je strateg BNY Mellona Geoffrey Yu.

Udio juana u globalnim deviznim transakcijama bez berze porastao je sa gotovo ničega prije 15 godina na 7%, prema podacima Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

SUVIŠE SLOŽEN SISTEM

Dedolarizacija bi zahtijevala ogromnu i složenu mrežu izvoznika, uvoznika, trgovaca valutama, izdavalaca duga i zajmodavaca da samostalno odlučuju o korištenju drugih valuta. Malo vjerovatno.

Dolar je na jednoj strani od skoro 90% globalnih deviznih transakcija, što predstavlja oko 6,6 biliona dolara u 2022, prema podacima BIS-a.

Otprilike polovina cjelokupnog offshore duga je u dolarima, navodi BIS, a polovina cjelokupne globalne trgovine je fakturisana u dolarima.

Funkcije dolara “sve se međusobno pojačavaju”, rekao je profesor ekonomije i političkih nauka Berkeleyja Barry Eichengreen.

“Jednostavno ne postoji mehanizam kojim bi se banke, firme i vlade natjerale da promijene svoje ponašanje u isto vrijeme.”

FRAGMENTIRANA BUDUĆNOST

Iako možda ne postoji niti jedan dolarski nasljednik, nove alternative mogle bi stvoriti multipolarni svijet.

Yu iz BNY Mellona je rekao da nacije shvataju da jedan ili dva dominantna bloka rezervnih sredstava “jednostavno nisu dovoljno diverzifikovani”.

Globalne centralne banke gledaju na širi spektar imovine, uključujući korporativni dug, materijalnu imovinu kao što su nekretnine i druge valute.

“Ovo je proces koji je u toku”, rekao je Mark Tinker, generalni direktor Toscafund Hong Kong. “Dolar će se manje koristiti u globalnom sistemu.”

NEDOSTATNA OSNOVA

Budući da veliki bankovni depoziti nisu uvijek osigurani, preduzeća koriste državne obveznice kao gotovinsku alternativu. Status dolara je stoga potkrijepljen sa 23 triliona dolara američkog tržišta trezora – na koje se gleda kao na sigurno utočište za novac.

“Dubina, likvidnost i sigurnost tržišta trezora veliki su razlog zašto je dolar vodeća rezervna valuta”, rekao je Brad Setser, član Vijeća za vanjske odnose koji prati prekogranične tokove valuta.

Međunarodni fondovi trezora su ogromni i još uvijek ne postoji vjerodostojna alternativa. Njemačko tržište obveznica je relativno malo, sa nešto više od 2 biliona dolara.

Proizvođači robe mogu pristati na trgovinu s Kinom u juanima, ali recikliranje gotovine u kineske državne obveznice i dalje je teško zbog poteškoća pri otvaranju računa i regulatorne nesigurnosti.

“Ali možete uskočiti u aplikaciju i trgovati trezorima s bilo kojeg mjesta”, rekao je strateg Natwest Marketsa za tržišta u razvoju Galvin Chia.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here