NaslovnicaEkonomijaCIJENA MASLINOVOG ULJA DOSTIGLA REKORD: TOKOM 30 GODINA NIKADA NIJE BILO SKUPO...

CIJENA MASLINOVOG ULJA DOSTIGLA REKORD: TOKOM 30 GODINA NIKADA NIJE BILO SKUPO KAO SADA

Objavljeno:

spot_img

Cijene ekstra djevičanskog maslinovog ulja su najviše od kada se prate, pokazuje statistika Međunarodnog monetarnog fonda od 1990. godine.

U aprilu se maslinovo ulje trgovalo za 6.269,63 dolara po metričkoj toni, što je povećanje od 46 posto u odnosu na prošlu godinu.

Za one koji kupuju svoja ulja za kuhanje i potapanje u količinama manjim od tone, to košta oko 6 dolara po litru. Naravno, troškovi isporuke, marketinga i prodaje će učiniti tu bocu mnogo skupljom, piše Market Watch.

Filipo Berio, vrhunski brend maslinovog ulja sa sjedištem u Nju Džersiju, nazvao je posljednju sezonu maslina “najizazovnijom do sada, sa najnižim prinosima u posljednjih 30 godina”.

Maslinovo ulje je poskupilo zbog velike suše od prošle godine u Španiji, gdje se proizvodi oko 40 posto maslinovog ulja. Prošlo ljeto je bilo najtoplije zabilježeno u zemlji, a također i među najsušnijim.

Špansko ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i hrane je u martu prognoziralo da će rod dati samo 680.000 tona maslinovog ulja u vegetacijskoj sezoni, što je manje od petogodišnjeg prosječnog godišnjeg prinosa od 1,37 miliona tona, prema Olive Oil Times-u. Španija je zatražila od Evropske unije hitna sredstva za pomoć poljoprivrednicima.

Ekstremne temperature i cijene mogle bi da budu znak veće nestabilnosti u budućnosti – i još većeg šoka za kupce koji kupuju maslinovo ulje. Klimatske promjene će vjerovatno otežati uzgoj maslina u nekim od najboljih regiona za proizvodnju, otkrili su španski i portugalski istraživači u jednoj studiji.

Realno je očekivati da će ovakva situacija doprinjeti pojavi lažnog maslinovog ulja na tržištu, prenosi Telegraf.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo