NaslovnicaEkonomijaBritish Telecom ukida 55.000 radnih mjesta zbog uvođenja AI

British Telecom ukida 55.000 radnih mjesta zbog uvođenja AI

Objavljeno:

spot_img

British Telecom najavio je da će postati “kompanija manjeg obima”, jer planira za smanjenje svoje radne snage za čak 55.000 mjesta do 2030. godine – više od 40% zaposlenih širom svijeta, kako bi smanjila troškove.

Kompanija zapošljava oko 130.000 ljudi širom svijeta, od čega je oko 30.000 spoljnih radnika, a u Velikoj Britaniji ima oko 80.000 zaposlenih.

BT je u četvrtak najavio da će smanjiti ukupnu radnu snagu na 75.000 do 90.000 između 2028. i 2030. godine.

Telekom grupa započela je s uvođenjem širokopojasne i 5G infrastrukture, a imala je i koristi od digitalnih trendova kao što je AI.

Saopštili su i da do kraja decenije očekuju završetak radno najintenzivnijeg dijela uvođenja nove generacije mreža sa optičkim vlaknima i 5G širom Ujedinjenog Kraljevstva, što znači da će biti potrebno manje inženjera.

Kompanija takođe ima za cilj da iskoristi digitalizaciju svog poslovanja i iskorištavanju prednosti nove tehnologije, kao što je vještačka inteligencija, koja bi se mogla da se koristi za pozivanje i mrežnu dijagnostiku.

BT, koji je krajem marta prijavio godišnji pad dobiti prije oporezivanja od 12% – na 1,7 milijardi funti, ima za cilj da uštedi tri milijarde funti na godišnjem nivou do 2025.

“Nastavkom brze izgradnje i povezivanja, digitalizacijom načina na koji radimo i pojednostavljenjem naše strukture, do kraja ove decenije BT grupa će se oslanjati na mnogo manju radnu snagu i značajno smanjenje osnovnih troškova. Nova BT grupa će imati manje radnika i svjetliju budućnost”, rekao je izvršni direktor BT-a, Philip Jansen, prenosi Bankar.me.

Kompanija je takođe izvijestila da je njeno zajedničko ulaganje u plaćene TV sportske programe s Warner Bros Discovery-jem imalo gubitak od 123 miliona funti protekle godine. BT je rekao da je to zajedničko ulaganje “nedovoljno poslovalo u odnosu na poslovni plan” zbog niza faktora, uključujući “pritiske troškova života koji utiču na tržište premium sportskih pretplata”.

Vodafone je u utorak najavio da će u naredne tri godine otpustiti 11.000 radnika, što je najveći broj u istoriji te telekomunikacijske kompanije, piše Guardian.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo