Home BiH Dodik: Snagu Amerike treba da osjete svi koji krše Dejtonski sporazum, prvo Michael Murphy

Dodik: Snagu Amerike treba da osjete svi koji krše Dejtonski sporazum, prvo Michael Murphy

0
Dodik: Snagu Amerike treba da osjete svi koji krše Dejtonski sporazum, prvo Michael Murphy

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik poručio je da se konačno slaže s jednim američkim zvaničnikom u vezi sa sprovođenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Baš kao što je Derek Chollet danas rekao da ‘SAD žele puno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma’, to želim i ja, kao i poštovanje Ustava BiH, onako kako je napisano”, poručio je Dodik na Twitteru.

Dodao je da se slaže i s tim da “snagu Amerike treba da osjete svi koji krše Dejtonski sporazum”.

“Vjerujem da će tu snagu da osjeti prvo Michael Murphy (ambasador SAD u BiH), koji ovdje ispoljava lične frustracije. BiH može da opstane baš onako kako je napisano u Dejtonskom sporazumu i Ustavu, a ne na način kako to tumače pojedini ambasadori, pa bio on i američki”, navodi Dodik na Twitteru.

Dodao je da se slaže i sa Cholletovom konstatacijom da “je za mnoge u američkoj administraciji pristup zapadnom Balkanu stvar ličnog jer je jasno da se radi o generaciji službenika koji su svoju karijeru izgradili na razbijanju Jugoslavije”.

“Što se tiče Cholletove priče o etnonacionalizmu, to nije održiva kvalifikacija jer su narodi u BiH ustavna kategorija i na toj konstitutivnosti naroda zasnovan je Dejtonski mirovni sporazum”, zaključio je Dodik.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here