Home Ekonomija BIČAKČIĆ: STOTINU SOLARNIH ELEKTRANA ULAZI U POGON

BIČAKČIĆ: STOTINU SOLARNIH ELEKTRANA ULAZI U POGON

0
BIČAKČIĆ: STOTINU SOLARNIH ELEKTRANA ULAZI U POGON

Tih prepreka ustvari nije ni bilo na šta upućuje i nedavno doneseni set federalnih zakona o elektroenergetici.

Tražeći komentar o tome u Bosanskohercegovačkom komitetu Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Indikator saznaje da je izdavanje dozvola za priključenje novih solarnih elektrana isključiva obaveza elektrodistribucija od kojih se očekuje da energičnije i odgovornije rade na tom poslu.

– U novoj upravi Elektroprivrede BiH vođenje elektrodistribucije bi trebalo da preuzme Edisej Sjerotanović za kojeg vjerujemo da će veoma brzo pokrenuti takve aktivnosti – izjavio je za portal Indikator.ba Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Na skupovima ovog strukovnog udruženja u proteklih godinu dana u više navrata upozoravano je na problem neizdavanja dozvola i priključaka za nove solarne elektrane čime su njihovi investitori obeshrabreni a potencijalni praktično odbijani.

Stotinjak novih elektrana ukupne snage oko 50 megavata je ozbiljan potencijal u sveopštem nastojanju da se u Bosni i Hercegovini dekarbonizacijom energetskog sektora ubrza proces dobivanja zelene energije.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here