Home Magazin Ova vrsta raka pogađa muškarce mlađe od 35 godina: Promjena na tijelu može biti znak oboljenja

Ova vrsta raka pogađa muškarce mlađe od 35 godina: Promjena na tijelu može biti znak oboljenja

0
Ova vrsta raka pogađa muškarce mlađe od 35 godina: Promjena na tijelu može biti znak oboljenja

Vrsta raka koja najčešće pogađa mlađe muškarce je karcinom testisa. To je najčešće maligna, ali u isto vrijeme vrlo rijetka vrsta karcinoma koja nastaje u spolnim ćelijama muškarca.

Najčešće pogađa mlađu populaciju, muškarce starosti od 15 do 35 godina. Kada se javi kod starijih muškaraca, onda se gotovo uvijek radi o limfomu odnosno karcinomu ćelija imunog sistema koje se također nalaze u sastavu tkiva skrotuma. Uzrok pojave karcinoma testisa je nepoznat. Postoji genetska predispozicija, pa je faktor rizika i porodična anamneza, odnosno pojava karcinoma kod bliskih srodnika.
Izraslina na testisu

Muškarcima se savjetuju da obrate pažnju na postojanje bilo kakve izrasline, otoka ili uvećanja na testisu. Takve promjene mogu biti znak raka testisa, zbog čega uvijek treba tražiti pregled urologa kako bi se utvrdilo o kakvoj promjeni se radi. Izrasline na testisu mogu biti posljedica i drugih, benignih oboljenja koja su daleko češća. Iako je rak testisa rijetka bolest, svaka izraslina na testisu se mora ispitati kako bi se isključilo maligno oboljenje.

Pregled je bitan kako bi se dijagnoza što prije postavila. Izraslina koja se javlja pri karcinomu testisa se manifestuje kao tvrdo, čvorasto zadebljanje testisa koje je uglavnom bezbolno. Međutim, bol u testisu i maloj karlici se može javiti u sklopu kliničke slike karcinoma testisa pa treba obavezno obratiti pažnju i tražiti pregled u slučaju pojave bola. Najčešće je bol u testisu posljedica infekcije, ali se može javiti i kao posljedica karcinoma. Pojava spontanog, bezbolnog otoka je također razlog za sumnju na zloćudnu bolest. Nekada je testis u cjelini uvećan i zadebljao. Pacijenti mogu osjećati i težinu u testisu, a u malom broju slučajeva je moguće i uvećanje i osjetljivost dojki kada je tumor hormonski aktivan.
Crvena zastavica

Ne treba zanemarivati rane znake upozorenja o raku testisa, jer svake godine na hiljade muškaraca oboli od ove bolesti, ali rano otkrivanje bolesti može povećati šanse za preživljavanje. Svijest o simptomima je ključna za sprečavanje širenja bolesti, ali oštar bol u testisu je glavni simptom.

Međutim, ova crvena zastavica možda neće pogoditi svakoga, jer rak testisa obično nije bolan, zbog čega treba da budete svjesni svih glavnih simptoma.

Kako piše Dejli star, britansko udruženje za istraživanje karcinoma objavilo je znake upozorenja na koje svaki muškarac mora obratiti pažnju.

Ispupčenje ili otok na dijelu jednog testisa je najčešći simptom raka testisa. Ono može biti malo kao zrna graška, a također može biti i samo bezopasna cista.

Institut „Robert Koh“ procjenjuje da oko 4.200 ljudi svake godine u Njemačkoj oboli od raka testisa. U 2019. godini od ove bolesti umrlo je 160 ljudi. Ako se rak ponovo pojavi nakon terapije, ovi takozvani relapsi se obično javljaju u roku od dvije godine nakon završetka terapije. Ali zabilježeni su slučajevi recidiva bolesti i poslije pet godina. prenosi Avaz

Navedeni znaci upozorenja mogu ukazivati na to da se rak proširio na limfne čvorove u tijelu.

Ostali manje poznati simptomi uključuju:

– bol u leđima

– bol u donjem dijelu stomaka

– kašalj

– otežano disanje

– poteškoće pri gutanju

– otok u grudima.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here