Home Ekonomija AKCIZNI KALENDARI DONOSE PREDVIDLJVE I STABILNE PRIHODE U BUDŽETIMA

AKCIZNI KALENDARI DONOSE PREDVIDLJVE I STABILNE PRIHODE U BUDŽETIMA

0
AKCIZNI KALENDARI DONOSE PREDVIDLJVE I STABILNE PRIHODE U BUDŽETIMA

Dobar primjer je Srbija koja od 2012. redovno usvaja petogodišnje akcizne kalendare i koja od 2012. do 2022. bilježi porast u budžetu od čak 57 posto, tačnije 43,6 milijardi dinara.

U većini zemalja u regionu Zapadnog Balkana postoji praksa usvajanja akciznih kalendara i to je, u kombinaciji sa odlučnom borbom protiv šverca duhana i duhanskih proizvoda, zapravo razlog stabilnih, ali i povećanih budžetskih prihoda u budžet.

  • Zahvaljujući dobroj odluci Vlade Crne Gore o zatvaranju Luke Bar, prihodi u budžetu Crne Gore porasli su za 16 miliona eura, dok su u Bosni i Hercegovini porasli za čak 56 miliona eura. Ovo je bio pametan potez koji je imao višestruku korist za cijeli region, ali i tržišta Evropske unije s obzirom na to da je procjena da se iz Luke Bar snabdijevalo oko 20 posto ilegalnog tržišta u EU – istakao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji Japan Tobacco International (JTI) za Zapadni Balkan na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona, i zaključio da su zatvaranje Luke Bar, kao i kampanja „Stop švercu“ u Bosni i Hercegovini najbolji primjeri borbe protiv ilegalne trgovine duhana i duhanskih proizvoda.

JTI zajedno sa Upravom za indirektno oporezivanje i duhanskom industrijom u Bosni i Hercegovini organizuje treću godinu zaredom kampanju „Stop švercu“ sa ciljem podizanja svijesti o opasnostima nelegalne trgovine po državu, ali i po potrošače budući da švercovani proizvodi ne prolaze kontrolu kvaliteta. Vrijednost zaplijenjene robe u prethodne tri godine iznosi oko 5,2 miliona eura, od čega je oko 10 posto duhana i duhanskih proizvoda.

Također, JTI već više od deset godina organizuje obuke za predstavnike carina i ministarstava unutrašnjih poslova iz svih zemalja regiona. U Srbiji, JTI pruža podršku unapređenju kapaciteta inspekcijskog nadzora, a borbi protiv ilegalne trgovine doprinosi i kroz donacije u vidu dronova i dresiranih pasa, ali i kroz projekat „Satelit“. Cilj projekta „Satelit“ je satelitsko snimanje i identifikovanje parcela na kojima se nelegalno gaji duhan, a zatim i njegovo uništavanje kako bi se spriječilo da završi na tržištu. Samo u toku 2022. uništeni su nezakoniti zasadi duhana ukupne površine oko 7 hektara, sa kojih bi bilo proizvedeno oko 14 tona osušenog duhana ili 18,7 miliona komada cigareta. Uništenjem ovih nelegalnih zasada duhana spriječena je šteta po republički budžet u iznosu od 1,75 miliona eura – ako bi se od te količine duhana napravile i prodale cigarete na crnom tržištu. Istovremeno, nezakoniti zasadi duhana smanjeni su za 91,6 posto u odnosu na 2021. Tokom posljednjih 7 godina, uništeno je ukupno oko 800 tona duhana i spriječena je šteta po budžet Republike Srbije, u prosjeku, za 390 miliona eura na godišnjem nivou.

U regionu Zapadnog Balkana duhanska industrija čini i do 10 posto ukupnih budžetskih prihoda, ima otvorenih 18 fabrika i indirektno i direktno zapošljava oko 45.000 ljudi. Samo kompanija JTI je u ovom regionu tokom 2022. budžetima ovih zemalja doprinijela sa 850 miliona eura.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here