Home BiH Upropastio tajnu akciju u Grudama: Policajac otkrio komšiji da ga prati SIPA

Upropastio tajnu akciju u Grudama: Policajac otkrio komšiji da ga prati SIPA

0
Upropastio tajnu akciju u Grudama: Policajac otkrio komšiji da ga prati SIPA

U operativnoj akciji SIPA-e Derbi 2 uhapšen policajac iz Gruda.

Postoji osnov sumnje da je on počinio krivično djelo Odavanje službene tajne u vezi s krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlasti.

Izuzeta dokumentacija

U pretresima je izuzeta dokumentacija iz Policijske uprave Grude te iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provodili su posebnu istražnu radnju – Tajno praćenje i tehničko snimanje osoba, transportnih sredstava i predmeta po naredbi Suda Bosne i Hercegovine nad osumnjičenim iz Gruda 5.5.2020. godine.

Osumnjičeni je primijetio da ga automobil prati. Pitao je policijskog službenika PU Grude da mu provjeri o čijem se vozilu radi.

Izvršio provjere

Policijski službenik je zatim izvršio provjere u bazi registarskih oznaka IDDEEA. Utvrdio je da se radi o službenom vozilu SIPA-e. Nakon toga je tu informaciju rekao osumnjičenim.

Budući da je ta informacija službena tajna, cijela akcija je propala.

Ugroženi su životi i sigurnost službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je za portal Jabuka.tv kantonalni tužitelj Josip Aničić.

Uhapšeni pripadnik PU Grude prebačen je u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here