Home BiH Helez poručio Dodiku: Po nosu će dobiti svako ko u BiH krene u avanturu otcjepljenja

Helez poručio Dodiku: Po nosu će dobiti svako ko u BiH krene u avanturu otcjepljenja

0
Helez poručio Dodiku: Po nosu će dobiti svako ko u BiH krene u avanturu otcjepljenja

“NATO savez je velika vojna alijansa i, ukoliko oni žele a mi ispunimo standard, postat ćemo članica ovog saveza”, izjavio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDP-a Zukan Helez gostujući u programu BIR televizije.

Istakao je da je naša zemlja ubrzano krenula ispunjavati ono što su joj obaveze u reformskom procesu prema NATO savezu.

Helez: BiH ima dobar standard

Podržava li određena politička opcija ili ne podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu, to za sada, kako tvrdi Helez, nije presudna stvar.

Istaknuo je i da BiH ima dobar standard kada je u pitanju obuka vojske koja može odgovoriti najzahtjevnijim operacijama i zadacima.

“Pokušavamo nabaviti opremu i pojačati odbrambene mehanizme. Ustvari, mi naše Oružane snage usklađujemo s NATO standardima i na dobrom smo putu.

Ali, u NATO savez se prima konsenzusom. Mi moramo praviti dobre diplomatske odnose s državama koje se pitaju oko ulaska u NATO savez. To su članice, njih 31.

Jedan dio političara iz manjeg bh. entiteta se ne slaže da idemo u NATO savez. Međutim, slažu se, ali kada tu bude Srbija”, kazao je ministar Helez.

Naglasio je i da veliki broj političara iz RS želi da BiH bude članica NATO saveza. Pojasnio je da ulazak u NATO nije samo vojno pitanje, nego i ekonomsko i političko.

Smatra da bi ulazak u NATO donio vojnu sigurnost i stabilnost državi. To bi rezultiralo i sigurnijim okruženjem za strane ulagače.

Neka nas ostave na miru

“Bosna i Hercegovina najbolje funkcionira kad se ne miješaju susjedi ili netko drugi.

Zato je najbolje da nas ostave na miru. Da mi kreiramo svoju sudbinu kako mi želimo”, naveo je Helez.

Osvrnuvši se na prijetnje predsjednika RS Milorada Dodika o otcjepljenju RS, Helez je kazao “da će svako dobiti po nosu tko krene u avanturu otcjepljenja u BiH”.

“Moj cilj su granice BiH, suverenitet i teritorijalni integritet. To je naša tapija, naša zakletva. Naša država je zjenica našeg oka i to ne damo nikome.

Onima koji pokušavaju podrivati, uvijek ćemo kazati isto: “Ne dirajte ovu državu, imat ćete odgovore patriota ove zemlje, svih, i Srba, Hrvata, Bošnjaka””, poručio je Helez.

Govoreći o tome da BiH kao država nema potpisan ugovor s Islamskom zajednicom, Helez je kazao da očekuje da to pitanje bude riješeno, prenosi HMS.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here