Home BiH Uklanja se nafta koja se izlila usljed poplava u općini Jezero: Inspekcija naložila sanaciju štete

Uklanja se nafta koja se izlila usljed poplava u općini Jezero: Inspekcija naložila sanaciju štete

0
Uklanja se nafta koja se izlila usljed poplava u općini Jezero: Inspekcija naložila sanaciju štete

Licencirana firma, koju je po hitnom nalogu ekološke inspekcije RS angažovao vlasnik stare benzinske pumpe na području Jezera, uklanja tečnost koja je nastala po izlivanju naftnih derivata, potvrdila je načelnica ove opštine Snežana Ružičić.

Ružičić je napomenula da je u blizini tog starog objekta, na nekih 10-15 metara rijeka Jošavka, koja se na 50 metara odatle uliva u rijeku Plivu.

Ona je napomenula da je vlasniku napuštenog objekta bivše benzinske pumpe u petak, 19. maja, inspekcija naložila da ukloni naftu koja se izlila najvjerovatnije usljed poplava, te da mu je u ponedjeljak, 22. maja, uručen i zapisnik.

“Mješavina nafte i vode uklanja se danas od 14.30 časova. Sumnja se da je prilikom plavljenja, odnosno pojave podzemnih voda, došlo do izlivanja nafte, na šta ukazuju svi inspekcijski nalazi napravljeni u proteklom periodu”, rekla je Ružičić za Srnu.

Ružičićeva je naglasila da je jako značajno što je ekološka inspekcija naložila vlasniku da u narednom periodu iskopa zemljište na kojem postoji najveća naftna mrlja i da ukloni sporne kace iz kojih izlazi naftni talog i mulj, zajedno sa tim podzemnim vodama, koje se pokazuju.

“Postoje rokovi, mislim da se sve to mora riješiti u narednih 15 do 30 dana. Republička ekološka inspekcija je izašla dva puta na teren, u četvrtak i petak, 18. i 19. maja, te naložila vlasniku sanaciju štete”, navela je Ružičić.

Ružičićeva je rekla da će vlasnik i dalje imati mjere uklanjanja, te da će i opština također preduzmati sve aktivnosti i mjere za zaštitu rizika, odnosno štete koju je nanio ovom okruženju.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su svi zajedno uspjeli da izvrše određeni zakonski pritisak na nesavjesnog vlasnika, te se nada da će ova vrsta nepopularnog incidenta sigurno biti nauk ili primjer za sve druge ljude, druge opštine u kojima se nalaze benzinske stanice u blizini rijeka i rječica.

Podsjetio, u Jezeru je prošle sedmice usljed obilnih padavina došlo do izlivanja najvjerovatnije nafte i naftnih derivata u krugu napuštenog objekta bivše benzinske pumpe “Bosna-Impex”.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here