Home BiH Raport otkriva: Ništa od telefonske sjednice Vlade FBiH, šta se krije iza drame u FUP-u

Raport otkriva: Ništa od telefonske sjednice Vlade FBiH, šta se krije iza drame u FUP-u

0
Raport otkriva: Ništa od telefonske sjednice Vlade FBiH, šta se krije iza drame u FUP-u

Federalna uprava policije u fokusu je posljednjih dana jer Vlada FBiH nije imenovala v.d. direktora.

Dosadašnjem v. d. direktoru Ensadu Kormanu istekao je mandat, a koplja se lome o tome ko će biti novi v. d. do okončanja konkursa za imenovanje novog.

S obzirom na to da se radi o moćnom policijskom aparatu interesi su ogromni, a posebno paraobavještajnih dijelova SDA, kojima još uvijek rukovodi teško kompromitirani bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

Upravo ova struja pokušava na čelo FUP-a instalirati Ibru Bešliju, rukovodioca Sektora kriminalističke policije FUP-a.

S druge strane Vlada FBiH za v. d. direktora želi postaviti Vahida Munjića. U suštini niti jedan prijedlog neće se zadržati s obzirom na to da direktor FUP-a mora biti Hrvat, što je propisano zakonom, s obzirom na to da je ministar Ramo Isak Bošnjak.

No, paraobavještajnim službama izuzetno je stalo da određeni period na čelo FUP-a dođe Ibro Bešlija.

Bešlija je provjereni kadar Osmice, a prema informacijama iz policijskih struktura, njega su određene osobe iz kriminalnog miljea spominjale kao vezu u FUP-u. Prema istim informacijama, Bešlija je uz Osmicu štitio određene kriminoge grupe, o čemu postoje iskazi svjedoka.

Raport je ranije pisao da je nekoliko kadrova FUP-a duboko kompromitirano, te da se radilo na masovnom ispisivanju službenih zabilješki koje bi opravdale komunikacije s krimosima.

Iako je ministar Isak tražio telefonsku sjednicu kako bi ovoj trakavici stao ukraj, kako Raport saznaje, do nje neće doći nego će se v.d. direktora imenovati na redovnoj sjednici idućih dana. I to biti Vahidin Munjić.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here