NaslovnicaBiHPočeo izborni Sabor, HDZ BiH bira novo vodstvo: Čović poručio da evropski...

Počeo izborni Sabor, HDZ BiH bira novo vodstvo: Čović poručio da evropski put nema alternativu

Objavljeno:

spot_img

Zasjedanje XIV izbornoga Sabora Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) počelo je u subotu u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Oko 570 izaslanika birat će novo vodstvo HDZ-a BiH na mandat od četiri godine.

Izaslanici će tako birati predsjednika HDZ-a BiH, zamjenika predsjednika, pet dopredsjednika i deset članova Predsjedništva.

Uoči zasjedanja XIV izbornoga Sabora, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je siguran kako će Sabor dati jednu novu dimenziju kada je u pitanju kadrovska politika i poruke koje će poslati.

“Vidjet ćemo koliko će kandidata biti na samom Saboru, a želim da on (Sabor) prođe u duhu kakav pripada HDZ-u i nama koji organiziramo politiku Hrvata u BiH. Siguran sam da ćemo dati jednu novu dimenziju kroz ovaj Sabor kada je u pitanju kadrovska politika i poruke koje ćemo poslati”, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je uvjerenja da će se očuvati osnovna načela stranke.

“I danas ćemo očuvati ono ključno načelo, naš narod, našu domovinu prije svega. Evropski put nema alternative kao takav, želimo brzo i pragmatično djelovati i praviti reforme kako bi u narednih nekoliko mjeseci stvorili ambijent da možemo drugačije kontaktirati i komunicirati s Evropskom unijom, a to znači da se uključimo u sve aktivnosti EU u koje su se danas uključili svi oni partneri koji su ili već članice ili su u nekom koraku približavanja. Uvjeren sam da će taj novi pristup HDZ-a BiH u iduće četiri godine i dalje od HDZ-a tvoriti lidera u predvođenju politika ka europskom putu, unutarnje stabilnosti, reda i dogovaranja”, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Dragan Čović će na Saboru izvjestiti izaslanike o učinjenim aktivnostima u mandatnom periodu 2019 – 2023 godine.

Saborski izaslanici svojim učešćem razmatrat će, te izglasati Statut, zatim Poslovnik i Program HDZ-a BiH. Također, na Saboru će se izabrati i novi članovi Središnjeg odbora HDZ BiH kao i članovi Nadzornog odbora HDZ BiH.

Na saborskom zasjedanju došli su brojni gosti, predstavnici međunarodne zajednice, diplomati, stranačka izaslanstva, među kojima je i izaslanstvo sestrinskog HDZ-a te predstavnici akademske zajednice, crkve, privrednici i drugi uglednici.

Također, uoči zasjedanja XIV Sabora, pred Spomen obilježje palim hrvatskim braniteljima, ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, položeni su vijenci.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

WhatsApp ubacuje dijeljenje ekrana u video pozivima

Nova verzija aplikacije WhatsApp bi trebalo da bude dostupna većem broju korisnika...

Najpopularniji desert ljeta 2023. je voćni tiramisu!

Italijani bi se mogli protiviti da se ove kreacije nazovu “tiramisu”, ali ova popularna...

Pročitaj i ovo

WhatsApp ubacuje dijeljenje ekrana u video pozivima

Nova verzija aplikacije WhatsApp bi trebalo da bude dostupna većem broju korisnika...

Najpopularniji desert ljeta 2023. je voćni tiramisu!

Italijani bi se mogli protiviti da se ove kreacije nazovu “tiramisu”, ali ova popularna...