Home BiH Počeli protesti protiv Schmidta. Bit će na tri lokacije, nema ih puno

Počeli protesti protiv Schmidta. Bit će na tri lokacije, nema ih puno

0
Počeli protesti protiv Schmidta. Bit će na tri lokacije, nema ih puno

Počeli su protesti građana u Sarajevu na kojima će, kako su kazali organizatori, ponuditi i rješenja za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt to nije uspio.

Neformalna grupa građana ReSTART BiH je danas, kada se u svijetu obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, organizovao nove proteste koji će biti održani vjerovatno na tri lokacije i to ispred zgrada ambasade SAD-a, Delegacije EU i OHR-a.

Trenutno ih je desetak ispred institucija BiH.

“Prvobitno smo planirali da taj događaj se održi u Tuzli i da tako nastavimo širiti ideju građanskog modela uređenja države. Tuzla se godinama predstavljala kao slobodarski, antifašistički i multietnički grad tako da smo turneju obilaska bh gradova trebali nastaviti upravo tamo na taj datum. Ipak, zbog aktuelne situacije smo prinuđeni ponovo ostati u Sarajevu na jednoj od tri lokacije (a vrlo moguće i sve tri) – Američka ambasada, Delegacija EU i naravno nezaobilazni OHR”, naveli su u pozivu na proteste.

(Foto: AA)

Kao razlog protesta navode da je izražavanje stava građana o potencijalnim rješenjima za izborno uređenje BiH.

“Pošto su naši protesti (njih 26) uglavnom bili reakcioni, ovaj put smo se odlučili da ponudimo konkretna rješenja kada već imamo situaciju da je visoki predstavnik srušio Dejtonske postavke tj. Ustav BiH! Sada kada su raspakovali Dayton, oni koji odlučuju o našoj državi, bio bi red da prime građane i da nam ponude odgovore za ovo do sada što su poduzimali, a mi ćemo njima nekoliko rješenja kako bi država mogla normalno profunkcionisati”, naveo je Suad Đozić, jedan od organizatora.

Posebno su istakli svoje prijedloge međunarodnoj zajednici među kojima su vraćanje na Ustav RBiH i ukidanje kantona i entiteta. No jasno je da su u ovom političkom momentu ti zahtjevi nerealni. Naveli su i kako imaju još jedno, treće rješenje, koje će otkriti na protestima.

“Naša želja je da dođemo u situaciju da konačno krenemo ispunjavati 14 prioriteta za ulazak u EU, a ne da nas novim etničkim podjelama i komplikovanim sistemom sa stalnim blokadama koče u napretku. Prvo rješenje koje ćemo ponuditi je vraćanje na izvorni Ustav RBiH. Drugo rješenje je prijedlog naše Azre Zornić – Municipalizacija. Državno uređenje sa dva nivoa – država i općina. Treće rješenje spremamo da otkrijemo 9. maja”, navedeno je ranije.

Unaprijed su poslali i pisma namjere Delegaciji EU, Američkoj ambasadi i OHR-u kako bi visoki zvaničnici planirali da ih prime devetog maja na razgovor.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here