Home BiH Osmanović: Milion i 300 hiljada KM za poboljšanje zdravstvene zaštite braniteljske populacije

Osmanović: Milion i 300 hiljada KM za poboljšanje zdravstvene zaštite braniteljske populacije

0
Osmanović: Milion i 300 hiljada KM za poboljšanje zdravstvene zaštite braniteljske populacije

Ministri u Vladi Kantona Sarajevo Omer Osmanović i Haris Vranić održali su sastanak u cilju jačanja međusobne interresorne saradnje Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva zdravstva KS, a definisani su zajednički projekti koji se tiču ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide.

Kako je vraćanje digniteta braniteljskoj populaciji, osnovni postulat djelovanja Ministarstva za boračka pitanja te briga o njima, današnji sastanak bio je i prilika za razmjenu ideja o narednim projektima.

Kako je kazao ministar Osmanović, Ministarstvo će, nakon što su prethodno stambeno zbrinute porodice šehida i poginulih boraca, kroz svoje naredne projekte fokus staviti na zdravstveno zbrinjavanje, prvenstveno ratnih vojnih invalida.

Međusobna razmjena ideja i iskustava ministarstava za boračka pitanja i zdravstva KS rezultirala je potpisivanjem dva sporazuma koji se tiču prvenstveno zdravstvenog zbrinjavanja braniteljske populacije s područja Kantona Sarajevo.

Radi se o kapitalnim projektima “Opremanje Veteranskog odjela u okviru JU Opća bolnica ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš'”, koji je u ime bolnice potpisao prof. dr. Ismet Gavrankapetanović te finansiranje projekta “Dnevna bolnica za PTSP u okviru JU “Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo“”, koji je u ime Klinike potpisala mr. Inga Lokmić-Pekić.

Zajedničkom interresornom saradnjom dva ministarstva, inicirano je osiguranje sredstava za poboljšanje zdravstvene zaštite pripadnika boračke populacije. Ministri Osmanović i Vranić su izrazili zadovoljstvo, uoči početka realizacije ta dva bitna kapitalna projekta.

“Kako smo ranije i najavili, Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za realizaciju kapitalnih projekata koji za cilj imaju sistemsko zbrinjavanja braniteljskih kategorija, onih u poznim godinama, ali i onih koji osjećaju posljedice rata, traume ili pak pate od određenih simptoma stresnih poremećaja”, kazao jre ministar Osmanović.

Zahvalio je današnjim potpisnicima, prvenstveno ministru Vraniću, za empatiju prema toj osjetljivoj kategoriji te za napore koji su uloženi da bi se osigurala potrebna sredstva za tu namjenu.

“Empatija prema braniteljskoj populaciji veoma je važna jer ti ljudi često nose teret traumatičnih iskustava, fizičkih i emocionalnih povreda koje su pretrpjeli tokom svoje službe državi”, istakao je ministar Osmanović.

Stvaranje sigurnog i inkluzivnog okruženja za veterane, te holističkog pristupa liječenju, kroz specijaliziranu skrb i podršku, osobama koje pate od PTSP-a potrebni su kako bi se razumjelo individualno iskustvo traume i kako bi se pružila odgovarajuća podrška braniteljskim kategorijama, rečeno je na današnjem svečanom potpisivanju.

“Iz Budžeta Kantona Sarajevo za ta dva važna kapitalna projekta izdvojeno je ukupno milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka. Od tog iznosa, za projekt Veteranskog odjela u Općoj bolnici planirano je 1.000.000 KM, dok je za projekt Dnevne bolnice za PTSP izdvojeno 300.000 KM”, saopćeno je iz Vlade KS.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here