Home BiH Na današnji dan, 7. maj: U Banjoj Luci otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija

Na današnji dan, 7. maj: U Banjoj Luci otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija

0
Na današnji dan, 7. maj: U Banjoj Luci otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija

1727. Na osnovu dekreta ruske carice Katarine I, Jevreji su protjerani iz Ukrajine.

1943. Savezničke snage u Drugom svjetskom ratu zauzele su Tunis i Bizertu na sjeveru Afrike.

1945. Potpisivanjem dokumenta o bezuslovnoj kapitulaciji Njemačke završen je Drugi svjetski rat. Dokument su u Remsu potpisali feldmaršal Alfred Jodl u ime Wehrmachta i generalpukovnik Bedell Smith u ime američkih i britanskih snaga. Francuski i ruski oficiri bili su svjedoci. Dokument o okončanju rata potpisan je 9. maja u Berlinu.

1996. Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu počelo je suđenje bosanskom Srbinu Dušanu Tadiću, prvo suđenje za ratni zločin poslije Nürnberga i Tokija. Osuđen je na 20 godina zatvora.

2001. Nekoliko hiljada demonstranata spriječilo je postavljanje kamena temeljca za obnovu porušene džamije Ferhadije u Banjoj Luci. Demonstranti srpske nacionalnosti napali su Medžlis IZ-a i držali zatočenim domaće i međunarodne zvaničnike koji su željeli prisustvovati ceremoniji postavljanja temeljca. Povrijeđeno je više od 30 osoba, među kojima Cazinjanin Murat Badić, koji je od povreda zadobijenih u ovom incidentu kasnije preminuo.

2013. U Zagrebu umro Mato Ergović, hrvatski glumac.

2016. U Banjoj Luci otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija. Džamija Ferhadija izgrađena je 1579. kao zadužbina Ferhat-paše Sokolovića. Minirali su je srpski ekstremisti 7. maja 1993.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here