Home BiH Krišto povodom 100 dana rada VM: Pitanje legitimnog predstavljanja opterećava odnose, treba ga riješiti

Krišto povodom 100 dana rada VM: Pitanje legitimnog predstavljanja opterećava odnose, treba ga riješiti

0
Krišto povodom 100 dana rada VM: Pitanje legitimnog predstavljanja opterećava odnose, treba ga riješiti

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto na današnjoj press konferenciji povodom 100 dana rada ove institucije kazala je, između ostalog, da pitanje neprovedbe presude Ustavnog suda i Suda za ljudska prava u Strasbourgu o legitimnom predstavljanju opterećuje odnose u BiH.

“Nešto se čudite kad je u pitanju izborni zakon. Ponovit ću nešto. Postoji odluka Ustavnog suda koja govori o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. Ta se odluka nije provela. Postoje uz to presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Na tragu toga postoji obaveza institucija BiH da provedu, kako odluke Ustavnog suda BiH, tako i odluke Evropskog suda za ljudska prava.

To pitanje nije lako ali opterećava odnose unutar BiH. Što ga prije riješimo, bit će nam svima bolje. To je interes čitave BiH. To treba da bude jedan od ključnih prioriteta BiH. Kada bismo to riješili, sigurno bismo napravili veliki korak ka ostalim reformama”, rekla je Krišto.

Navela je da je Vijeće ministara održalo 15 sjednica u ovom sazivu, 10 redovnih i 5 vanrednih.“U tom razdoblju odradili smo oko 530 materijala, odnosno tačaka dnevnog reda.

Usvojili smo strategiju o borbi protiv organizovanog kriminala, zatim i prilagodbu klimatskim promjenama. Naglasit ću dva akcijska plana, jedan o Strategiji komuniciranja i drugi o Strategiji u oblasti migracija i azila.

Kroz ovo razdoblje intenzivirali smo dijalog s dužnosnicima EU. Deblokirani su sastanci BiH u okviru odbora za pristup EU. Smatramo to vrlo važnim.

Usvojili smo plan ekonomskih reformi u BiH za period 2023. do 2026. Taj plan je dostavljen Evropskoj komisiji.

Usvojen je i Prijedlog pravilnika i oprerativne saradnje između BiH i EUROPOL-a. To je također jako važno.

Želim istaknuti i brojne susrete na međunarodnom i regionalnom planu. U ovom periodu smo gradili posjetu prema Europskoj uniji”, kazala je Krišto.

Navela je da je institucija Vijeća ministara posvećena radu što je, kako kaže, veseli.

“Naš fokus ostaje na 14 ključnih prioriteta Evropske komisije. Što se mene tiče, ja ću se zalagati za naš dijalog i međusobno uvažavanje. Tako možemo stabilizirati političke prilike u BiH i stvorimo temelje za napredak.

Ja bih htjela naglasiti da smatram vrlo bitnim za ovo područje što smo svi fokusirani i predani na rad. Pokušavamo učiniti ono što je maksimalno.

Pokušavamo doći do nekakvog razumijevanja jer smatram da je to interes svakog političkog predstavnika iz Bosne i Hercegovine”.

O najavi blokada u Vijeću ministara kaže:

“Ja to ne bih koristila takav rječnik u ovom momentu, niti bih reklka da postoji blokada. Zajedno sa zamjenicima pokušavam učiniti sve da Vijeće ministara funkcioniše. Čak i zadnja sjednica koja je zakazana je zakazana na način da smo se dogovorili da svaki od resora ono što smatra da je bitno nam dostavi i na takav način smo formirali dnevni red.

Zadnja sjednica nije imala koncenzus. Ja sam učinila u tom momentu to da sam ostavila vremena i prostora da sjednemo zajedno kao kolege i da se dogovorimo. Učinit ću sve da u narednom periodu ne dovedemo u pitanje funkcionisanje Vijeća ministara.

Sutrašnja sjednica je najavljena i ona će biti održana. Sve što je na dnevnom redu bit će razmatrano. Mislim da će proći dobar dio tački”, kazala je Krišto.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here