Home BiH Izetbegović priskače u pomoć Erdoganu. Moli Bošnjake da glasaju za njega

Izetbegović priskače u pomoć Erdoganu. Moli Bošnjake da glasaju za njega

0
Izetbegović priskače u pomoć Erdoganu. Moli Bošnjake da glasaju za njega

Lider SDA Bakir Izetbegović pozvao je Bošnjake u Turskoj da na predstojećim izborima podrže Recepa Tayyipa Erdogana.

Izetbegović u pozivu građanima Turske bošnjačkog porijekla naglašava važnost, kako on kaže, historijskog trenutka koje predstavljaju predstojeći izbori za predsjednika Republike Turske.

“Vjerujem da je ogromna većina vas svjesna i epohalne uloge koju predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima u preporodu i uzdizanju Republike Turske u svakom pogledu. Pod Erdoganovim liderstvom prijateljski turski narod i država Turska učvrstili su vlastiti ponos i samopouzdanje, ojačali demokratiju i obnovili sistem vrijednosti koji im garantira dugoročni napredak”, ističe Izetbegović.

Navodi da je od ekonomski nedovoljno razvijene države, za samo nekoliko decenija, Turska prešla put do moćne ekonomije.

“Svjedoče tome zapanjujući podaci o ubrzanoj izgradnji infrastukture, industrijskom razvoju, reformi sistema obrazovanja, moćnoj armiji i vojnoj industriji… Od države koju su pokušavali tretirati objektom u međunarodnim odnosima, Turska je pod Erdoganovim liderstvom postala moćan subjekt na međunarodnoj sceni, bez kojeg se ne mogu donositi krupne globalne odluke. Takvo pozicioniranje Turske imalo je ogroman utjecaj i na kompletan muslimanski svijet, koji ubrzano vraća samopouzdanje i afirmiše vlastite vrijednosti”, navodi Izetbegović na Facebooku.

Ističe da je moćna i razvijena Turska, sa moćnim liderom na njenom čelu, bitan faktor i za odnose na Balkanu, gdje “predsjednik Erdogan uspijeva uspostaviti saradnju sa svim državama i narodima i na taj način doprinositi očuvanju stabilnosti i mira”.

Bošnjaci u Bosni i Hercegovini i na Sandžaku posebno svjedoče prijateljstvu velikog lidera Erdogana, navodi dalje lider SDA.

“Pomoć i podrška koju Erdogan i Republika Turska pružaju Bosni i Hercegovini i Bošnjacima je od vitalnog značaja. Mnogo bi prostora uzelo da nabrajam sve projekte u BiH koje je Turska podržala. Umjesto toga, u nakrajkraćem ću reći da Recep Tayyip Erdogan ispunjava emanet rahmetli Alije Izetbegovića, jer istinski i bratski pomaže Bošnjacima i Bosni i Hercegovini. Cijenjeni Bošnjaci, pozivam vas da izađete na izbore i podržite Recepa Tayyipa Erdogana. Jer, on treba Republici Turskoj, ali on treba i Bošnjacima i Bosni i Hercegovini”, zaključuje Bakir Izetbegović.

Podsjetimo, predsjednički i parlamentarni izbori u Turksoj bit će održani 14. maja 2023.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here