Home BiH Izetbegović i Dodik ujedinjeni za Erdogana: Autokrate gledaju u svog idola i mašu. I za to imaju nekoliko razloga

Izetbegović i Dodik ujedinjeni za Erdogana: Autokrate gledaju u svog idola i mašu. I za to imaju nekoliko razloga

0
Izetbegović i Dodik ujedinjeni za Erdogana: Autokrate gledaju u svog idola i mašu. I za to imaju nekoliko razloga

Tursku narednog vikenda čekaju izbori, najneizvjesniji u novijoj historiji te zemlje. Aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan očekuje pobjedu, iako ankete pokazuju kako njegova AKP, ali ni on lično ne stoje dobro. Ovi izbori bi mogli biti prekretnica i za Tursku i za Erdogana koji suvereno vedri i oblači zemljom i njenim narodom.

Stoga ne čudi ni interes za izbore u ovoj zemlji, uz glavno pitanje u kojem će smjeru Turska krenuti, odnosno da li će nastaviti sa ili bez Erdogana. Ovo je pitanje tema i u Bosni i Hercegovini. Turska je prijatelj naše zemlje, ali ne treba zaboraviti bliskost Erdogana sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. Da nije riječ samo o dobrim međudržavnim odnosima, svjedoči činjenica da je Erdogan bio šerijatski kum na vjenčanju Izetbegovićeve kćerke Jasmine.

Šerijatski kum

Erdogan je u dobrim odnosima i sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, koji je čest gost u Ankari. I Izetbegović i Dodik su javno podržali Erdogana pred izbore, iako je u najmanju ruku neumjesno miješati se u izbore u drugoj zemlji stavljajući se na stranu nekog kandidata. Ali očito i Izetbegović i Dodik imaju razloge zašto to rade.

Obojica su pokazala kako su skloni podilaženju određenim svjetskim čelnicima, čije ideje nerijetko svojataju. Tako je kontroverzni mađarski premijer Viktor Orban podržao Dodika pred izbore za predsjednika RS. Dodik je usvojio taj princip pa je pred izbore u Turskoj otvoreno stao na stranu Recepa Tayyipa Erdogana. Isto je, očekivano, uradio i Bakir Izetbegović.

Izetbegović je i do sada podržavao Erdogana, koji vlada Turskom otprilike od početka ovog stoljeća na pozicijama premijera i predsjednika. Erdogan je lider čvrste ruke, u Turskoj je uspostavio autokratiju. Na Zapadu Edogana doživljavaju kao diktatora, koji je Tursku uveo u jednoumlje. Ne treba podsjećati da se brutalno obračunava sa neistomišljenicima, koji završavaju na višegodišnjim robijama, pod sumnjivim okolnostima suđenja.

Izetbegović i Dodik nisu dosegli taj nivo, ali strah od gubitka moći čini ih sve nervoznijim. Kako je međunarodna zajednica vrlo kritična i prema SDA i prema SNSD-u, okreću se tamo gdje mogu dobiti podršku, u ovom slučaju Erdoganu.

Izetbegović je izgubio utrku za člana Predsjedništva BiH, a njegova SDA vlast na državnom nivou i u Federaciji BiH. Stanje u stranci nije nimalo povoljno po Izetbegovića, a zamjera mu se mnogo toga, ponajviše moć koju je dao svojoj supruzi Sebiji. Nakon gubitka vlasti, Izetbegović se suočava i sa mogućnosti da izgubi i stranku. Zbog toga mu je Erdogan itekako važan.

Erdogan je često podržavao Izetbegovića u predizbornim kampanjama, a tako je bilo i pred minule izbore kada je lično na Kovačima nagovarao građane da glasaju za Izetbegovića. Iako ni to nije pomoglo Izetbegoviću, on je očito svjestan da je moćan Erdogan važan za njegov politički opstanak. Erdoganova podrška itekako je važna kako bi zaustavio SDA kola koja su odavno krenula nizbrdo.

Drugi važan razlog zbog kojeg su Izetbegović i Dodik podržali Erdogana jeste novac. Dodik očajnički treba finansijsku pomoć kako bi spasio RS od finansijskog sloma, koji prijeti ovom bh. entitetu zbog ogromnog zaduživanja. Već se mjesecima provlači priča kako je RS finansijski uništena, a Dodik više ne može tako lako doći do novca, pa se okreće zemljama poput Kine i Turske. Što se pak Izetbegovića tiče, Turska tradicionalno ulaže novac u projekte u BiH, koji su često povezani sa SDA-ovim centrima moći.

Majstor diplomatije

Izetbegović i Dodik tako očajnički pokušavaju ‘pogurati’ Erdogana i utjecati barem na glasače koji imaju pravo glasa na našim prostorima ili bh. dijasporu u Turskoj, jer su svjesni da će ovo biti najteži izbori za prvog čovjeka Turske.

“Predsjednik Erdogan je čovjek mira i razgovora koji je čvrsto opredijeljen za stabilizaciju prilika u regionu i svijetu. Također, on je jedan od lidera sa kojim dijelimo važne stavove, a posebno cijenimo njegov stav o poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

S toga pozivam državljane Turske koji su porijeklom sa naših prostora da svoj glas na izborima 14. maja daju predsjedniku Erdoganu koji je u proteklom periodu potvrdio svoje liderstvo brigom za svoju zemlju. Zahvaljujući njegovoj upornosti, patriotizmu i odlučnosti, Turska je danas napredna i moderna zemlja”, poručio je Dodik.

Erdogan je pokazao kakav je majstor diplomatije jer je postigao da ga javno hvali i Aleksandar Vučić,i Milorad Dodik, i Bakir Izetbegović i Zoran Milanović.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here