Home BiH Hasan Tanović na optužbe Naše stranke: Svjesno obmanjujete javnost i izbjegavate da kažete istinu

Hasan Tanović na optužbe Naše stranke: Svjesno obmanjujete javnost i izbjegavate da kažete istinu

0
Hasan Tanović na optužbe Naše stranke: Svjesno obmanjujete javnost i izbjegavate da kažete istinu

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović reagirao je na saopćenje Naše stranke u kojem se tvrdi da je “uništavanje umjetničkog djela Benjamina Čengića i Rikarda Druškića vrhunac nerazumijevanja administracije Općine Novo Sarajevo na koji način moraju potaknuti a ne ugušiti djelovanje mladih, kreativnih ljudi”.

Tanović je u svojoj objavi na Facebooku naveo sljedeće:

“Općina Novo Sarajevo bezrezervno podržava, bila je i ostat će otvorena za ovu vrstu umjetničkog izražaja. S tim u vezi, APSOLUTNI sam protivnik bilo kakvog uklanjanja ili cenzurisanja murala koji svaki na svoj način uljepšava fasadu na kojoj se nalazi, a dobar dio njih šalje poruke univerzalne vrijednosti tako da se veliki broj njih nalazi upravo na fasadama Općine Novo Sarajevo!

Netačna informacija

Danas sam na portalima pročitao informaciju da je OPĆINA NOVO SARAJEVO uklonila mural na objektu na koji je kompanija DM poklonila građanima na Grbavici. Prije svega, želim da konstatujem da ta informacija NIJE TAČNA.

Kompanija DM je prije više od godinu dana dobila odobrenje za ocrtavanje KOMERCIJALNOG murala na godinu dana, a paralelno sa tim je sklopila Ugovor sa stanarima zgrade na kojoj se mural nalazi, te nakon što je taj period istekao, DM je navedeni mural prekrečio.

To im je u skladu sa propisima i bila obaveza. Naglašavam da je osim te mogućnosti kompanija mogla da zatraži i produženje dozvole, što nisu učinili, a razlog zbog kojeg je to tako, potrebno je potražiti upravo kod njih.

POSEBNO ću se osvrnuti na političke komentare i klasičnu zloupotrebu i fabrikovanje informacija od strane Ahmeda Kosovca, vijećnika Naše stranke u Novom Sarajevu.

Prije nekoliko dana iz pristojnosti nisam htio da Vam objašnjavam kako kada kritikujete i pišete “zabrinute” postove i žalopojke o travi, kontejnerima i smeću u Novom Sarajevu, fakuturišući taj gorući izazov čitavog Kantona našoj općini i načelniku, zapravo SVJESNO obmanjujete javnost i izbjegavate da kažete istinu, a to je da je taj problem nešto što upravo vi koje je narod izabrao trebate da rješavate te probleme jer ste vi imenovali i rukovodstvo KJKP Rad i premijera KS (nerado ovo pišem iz poštovanja prema direktorici i premijeru sa kojima imam više nego korektan odnos, ali vama i sličnim vama očigledno mora da se crta).

Građani trebaju znati

Naravno i građani treba da budu upoznati sa tim činjenicama!

Isto tako, viječniče Kosovac, ne dozvoljavam da iznosite NEISTINE na račun ubiranja bilo kakvih “poreza” za oslikavanje nekomercijalnih murala u Novom Sarajevu.

NIJE TAČNO da se za oslikavanje nekomercijalnih murala uzima bilo kakav porez, taksa ili nadoknada! Jedino što je tačno, jeste da se na račun Općine uplaćuje POLOG u iznosu od 1.000 KM koji se onome ko je oslikao mural vraća kada taj mural ukloni.

I da, taj iznos, ali i svaki drugi iznos koji se nekom naplati viječniče Kosovac STE VI i ostali vijećnici odredili i po vašim zaključcima i zahtjevima Općinska inspekcija vrši nadzor i kontrolisanje izdatih dozvola.

Na kraju, pozivam Vas i sve one koji smatraju da se objavama na instagramu i FB mogu rješavati problemi građana, malo više vremena provedete u radu i analizi postojećih propisa koje sami donosite, a ne da kao na prethodnoj sjednici vijeća neusvajanjem dnevnog reda, kojeg ste vi prethodno kandidovali na sjednici kolegija, opstruirate funkcionisanje općinske administracije.

Jer, ako ste zaboravili da vas podsjetim VI STE VLAST viječniče Kosovac”, objavio je Tanović.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here