Home BiH Efendić: Žao mi je što Stojanović tako brzo zaboravio kako je postao potpredsjednik FBiH

Efendić: Žao mi je što Stojanović tako brzo zaboravio kako je postao potpredsjednik FBiH

0
Efendić: Žao mi je što Stojanović tako brzo zaboravio kako je postao potpredsjednik FBiH

Semir Efendić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu, kaže da nije bitno je li mjesto ove stranke u vladajućoj koaliciji u Kantonu Sarajevu sigurno, već da li mogu nešto uraditi kroz Vladu KS.

“Mi smatramo da možda još nije dovoljno vremena prošlo kako bismo dali konačnu ocjenu da li je moguće uraditi nešto od onoga što je program na Kantonu Sarajevu.

Vjerni sporazumu

Zato smo i rekli da, što se nas tiče, mi smo vjerni tom sporazumu koji je potpisan, ali isto očekujemo i od drugih stranaka”, rekao je on, prenosi FTV.

Navodi da partneri u Kantonu Sarajevu dosad, ipak, nisu pokazali poštovanje dogovora.

“Prije svega, to se odnosi na jedan dio dogovora koji se tiče, ne samo ministarstava nego i javnih preduzeća. Mi smo kao stranka dobili pet mandata u Skupštini koliko ima i Naša stranka iako smo imali više glasova.

Ali, dobili smo svega dva ministarstva uz jedan dogovor sa ostalim partnerima da uz ova dva ministarstva koje ima SzBiH zbog ministarstva komunalne privrede i prostornog uređenja i zaštite okoliše – da tu budu i javna preduzeća – Rad i Park”, kaže Efendić.

Smatra da u Sarajevo dugo godina postoji problem u komunalnoj oblasti.

“Preduzeća nisu u stanju da odgovore potrebama najjednostavnijih zahtjeva građana u 21. vijeku, da grad bude čist” kazao je pa dodao:

“To je jednostavan problem. Ali evo imamo situaciju da partneri ne žele ispoštovati taj dio dogovora. Ministar Almir Bećarević je vrlo odlučan i sposoban, ali on ovoga trenutka ne može zasaditi nijedan cvijet u Sarajevu.

Sistem funkcioniše tako da javnim preduzećima upravljaju političke stranke. Ministarstva ili Vlada nemaju baš efektivnu kontrolu nad njihovim radom.

Moglo bi ići puno brže

Mi smo zato i pristali da stranka ima jedno ministarstvo manje, ali da barem za jednu oblast preuzme odgovornost. I evo to se još nije desilo. Vjerovatno stranke Trojke imaju i unutrašnjih i međusobnih problema”.

Ističe da bi stvari mogle ići puno brže.

“Mi smo željeli prekinuti tu dilemu da li je tu problem do nas. Mi da imamo namjeru izaći iz te vlade – mi bismo izašli. Nismo rekli da je još došao taj trenutak. Ali ako ne bude napretka, u smislu i realizacije tog sporazuma i mogućnosti da se neke stvari konkretnije i bolje urade – nema potrebe da nosimo odgovornost, a da ne možemo pomoći”, kaže on.

Na optužbe Igora Stojanovića koji je kazao kako smatra da SDA svoje inicijative krije iza Efendićevih u Vladi KS i da SDA tako nastoji srušiti Vladu odgovara:

“Žao mi je što je tako brzo zaboravio otkud on potpredsjednik FBiH i koga je tamo izabrao. Da nije SzBiH glasala za to rukovodstvo, on ne bi ni bio potpredsjednik. Nema ovdje nikakvih kalkulacija. Naučit će i on vremenom da postoje ljudi i stranke koji se drže principa”.

Međunarodna zajednica

O međunarodnoj zajednici kaže:

“Međunarodna zajednica ima veliku ulogu, ali nisam siguran da je ona uvijek pozitivna. Vrlo često to i nije, i, nažalost, uvijek se ide linijom manjeg otpora, uvijek se represivne mjere primjenjuju prema onima kojima one nisu potrebne.

Volio bih da ima više tog međunarodnog intervencionizma, prije svega u entitetu Republika Srpska, gdje je on sigurno potrebniji nego u Sarajevu, ali to se iz nekih razloga ne dešava. Nisam optimista. Veliko je pitanje je šta je njihov stvarni cilj”.

Podvukao je kako ga ne brine istupanje članova kantonalne organizacije u Goraždu.

“Mi smo imali oko 55.000 glasova na nivou Federacije i RS, od toga 1.000 u Goraždu. Naša potpredsjednica Begija Smajić u Srebrenici imala je sama više glasova nego cijela organizacija u Goraždu.

To je jedan dio stranke koji je cijelo vrijeme preživio, od formiranja stranke, ali je imao jedan rezultat koji je bio konstantan na jedan ili dva mandata u skupštini kantona i oni bi tako mogli i narednih deset godina.

Međutim, moram reći da mi imamo, ipak, malo drugačije ambicije. Mislimo da treba ići na veće i bolje rezultate”, pojasnio je Efendić.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here