Home BiH Čović: Nema pakta s Dodikom. Uskoro i o Izbornom zakonu

Čović: Nema pakta s Dodikom. Uskoro i o Izbornom zakonu

0
Čović: Nema pakta s Dodikom. Uskoro i o Izbornom zakonu

Lider HDZ-a Dragan Čović odgovarao je danas u Mostaru na pitanja novinara nakon Konstituirajuće sjednice ove stranke.

Čović je prvo govorio o unutarstranačkim izborima te je kazao da bi se svi procesi trebali uskoro završiti.

Najavio je da će u narednih 15 dana biti formiranje kantonalne vlade, prvenstveno misleći na SBK, HNK i Kanton 10.

“Što se tiče Središnje Bosne tu je posao završen i mislim da će oni iduće sedmice imati Skupštinu i to potvrditi Vladu Srednjo-bosanskog kantona. Ovo što sam rekao za Kanton 10, područje gdje tri hrvatske stranke imaju većinu, ćemo napraviti zajedničku vladu i u tom pravcu idu razgovori. I dolazimo do HNK-a gdje sad razgovara naša županijska struktura s predstavnicima svih stranaka koje čine parlamentarnu skupštinu ovdje. Cilj je do kraja iduće sedmice definirati odnose u HNK-u, a to bi značilo da je to 26. maja, da bi u onom zadnjoj semici maja vjerovatno usuglasili resore, dogovorili imena i imali Skupštinu”, rekao je Čović.

Dodao je da je bitno “u toj Skupštini imati 20 ruku poodrške jer je nužna dvotrećinska većina”.

“Ja sam uvjeren da u narednih, ja uvijek znam pogriješiti u tim rokovima jer želim biti proaktivan ili kako vi kažete preoptimističan, ali sasvim je realno u narednih 20-ak dana da sve Vlade što se nas tiče budu imenovane”, poručio je Čović.

Novinari su ga pitali za njegov odnos s Miloradom Dodikom, za koji se špekulira da ide silaznom putanjom. Međutim, Dodik je prije nekoliko dana objavio fotografiju sa ‘prijateljskog ručka’. Upitan je li to pakt?

“Odgovorio je i na pitanje o njegovom odnosu sa liderom SNSD-a i predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

“Što se tiče gospodina Dodika on je bio učesnik razgovora sa Varhelyijem. Znači pet predsjednika stranaka je bilo u mojoj kancelariji, zato je taj sastanak i bio tako organiziran. Bili su predstavnici Evropske unije, Varhelyi, Sattler, pet predsjednika stranaka i predsjedavajuća Vijeća ministara kao domaćin Varhelyiju. Tu smo dogovorili jako puno stvari, naravno i ovaj dio da u ovoj godini moraju biti završene izmjene Izbornog zakona”, rekao je Čović ne odgovarajući odmah konkretno.

Onda je nastavio:

“Bila je jedna ideja da jedan sastanak koji smo trebali održati već ima mjesec dana, gdje trebao biti domaćin predstavnik Trojke, kao odgovor na jedan prethodni sastanak krajem trećeg mjeseca gdje dogovoreno, domaćin je bio Dodik odnosno SNSD. Ja sam predložio da taj sastanak, kad smo već svi zajedno održimo taj dan. Nažalost, poplave su bile, uslovno rečeno nažalost je bio i Ekonomski forum u Sarajevu tako da je bila potreba za vanrednom sjednicom Vlade FBiH, nismo mogli taj dio održati. Onda smo sjeli ja i kolega Dodik da pokušamo stvoriti ambijent da Vijeće ministara može donositi odluke. I jučer je Vijeće ministara opet donosilo bitne odluke. I tih sastanaka će biti jako puno. I oni nikada nisu pakt. Uvijek je razmišljanje kako da Vijeće ministara jednoglasno donosi odluke”, naveo je Čović.

Govoreći o Vladi FBiH, najavio je jako puno aktivnosti, a sve će biti usmjerene ka ispunjavanju evropskih uvjeta.

Jedno od pitanja bilo je i kada će početi pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Mi smo stavili da do kraja 2023. godine treba završiti Izbornu reformu i provesti sve presude Ustavnog suda i tako dalje i ograničene izmjene Ustava BiH. Mislim da će već do kraja iduće sedmice biti definiran jedan kalendar. Mi pokušavamo neke stvari sami dogovoriti, međutim isto tako kao što je sada bio Varhelyi i to je tema, jer je uslov za dalje evropske iskorake. Naravno držimo sa američkom administracijom, svi ćemo razgovarati, napraviti jedan kalendar aktivnosti da bude realan i da taj posao završimo”, istakao je Čović.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here