Home BiH ‘Ako Komšić to napravi, ja ću reći da je to genijalac koji vodi BiH naprijed’

‘Ako Komšić to napravi, ja ću reći da je to genijalac koji vodi BiH naprijed’

0
‘Ako Komšić to napravi, ja ću reći da je to genijalac koji vodi BiH naprijed’

U četvrtak bi se trebale na dnevom redu sjednice Vijeća ministara BiH naći istočna i južna interkonekcija.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova danas je na press-konferenciji govorio o tome.

On se prvo osvrnuo na stav člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da neće podržati te projekte bez državnog zakona o plinu.

“Neka naprave prijedlog zakona, ako Komšić nađe većinu za taj zakon o plinu ja ću reći da je to genijalac koji vodi BiH naprijed. Ali ako neko misli da ja neću ništa raditi dok se čekaju neka njihova idealna rješenja, tu se varaju”, rekao je Konaković.

Kaže da nije tačno da on kao ministar odnosno Vijeća ministara nema nadležnost da razgovara o toj temi.

“To nije tačno”, rekao je Konaković.

On je kazao da su Andrej Plenković i Bakir Izetbegović na sastanaku govorili o južnoj interkonenciji.

“Rakli su da to trebaju što prije. I sad kad smo našli rješenje – problem.

Izračunao sam da su zaradili 1,2 miliona KM, a da niti jedan dokument nisu usvojeli da život bude lakši ovdje”, naveo je Konaković.

Kazao je da je prvo problem bio što se procedure o istočnoj interkonenciji vode u institucija RS.

“Sad kad smo vratili to u instutucije BiH problem. Predložit ću ono što mislim da je rješenje, ako neko ima bolje ja ću se skloniti. Ako nema, neću dozvoliti da dezavuiraju narod”, istakao je on.

“Istočna interkonencija nije moj interes. Ali smo dali svoje interese i uz dogovor rekli ‘evo ide, ali i idu i naši’. Mene brinu građani Mostara i Zenice. Hoću da se griju na plin. Meni je to važno. I u RS. To je u interesu građana”, naveo je Konaković.

Govoreći o južnoj interkonekciji odnosno navodim da će to kontrolirati HDZ preko novog preduzeća, te mogućem interesu Bošnjaka, Konaković je kazao:

“Mi ćemo morati prekinuti snabdijevanje gasom iz Katara? Je li mi to uvozimo gas iz Katara ili Azerbejdžana? Ne, godinama uvozimo gas i Rusije. Godinama. Svi se godinama krijemo na gas iz Rusije. Ne mogu to gledati kao interese Bošnjaka, nego kao interes Bosne i Hercegovine. Svaki projekt koji diže BDP je meni važan. Interes je da budemo što manje ovisni od bilo koga.

Sad je sistem taj da Energoinvest uvozi plin. Proda BH Gasu, pa Sarajevogasu. Zašto direktor BH Gasa ne može biti Hrvat? Moramo izaći iz te etničke kutije.

Bit će onako kako se dogovorimo. Ako se dogovorimo da bude nova kompanija u Mostaru, imat će dio odgovornoti. Možda bude podružnica BH Gasa, pa bude Bošnjak direktor. Zašto Bošnjak ne bi bio direktor u RS? Nemoj slučajno da nam dođe gas koji nemamo jer bi nam ga neko mogao zatvoriti jer nije Bošnjak. Ja u to neću upasti”, naveo je Konaković.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here