Home Ekonomija Dinarska štednja za stabilno finansiranje svih troškova

Dinarska štednja za stabilno finansiranje svih troškova

0
Dinarska štednja za stabilno finansiranje svih troškova

Štednja je važan segment u svakom mesečnom budžetu i trebalo bi je praktikovati kada god postoji višak sredstava.

Dinarska štednja je jedan od najboljih izbora za  ispunjavanje tog cilja bilo da se štedi na kraći ili duži period.

Ključ stabilnog finansiranja svih troškova se ogleda u pravilnoj raspodeli novca između perioda kada imate određen višak i onda kada ga nema dovoljno. Svakako se ne preporučuje trošenje bez ikakve kontrole, ali ni štednja bez ulaganja nema nikakvu svrhu. 

Zbog toga se stručnjaci zalažu za trošenje, ali u skladu sa svojim mogućnostima i uz dobar plan koji će da donese obazriviju raspodelu sredstava tokom jednog obračunskog perioda.

Dinarska štednja donosi najvišu kamatu na štednju

Oročavanje novca u banci je najbolji način za čuvanje viška sredstava, a štednja u dinarima možda i najbolji model jer će doneti najvišu kamatu i druge pogodnosti.

Naime, svaka banka zahvaljujući našoj Narodnoj banci Srbije ima interes da kamatnu stopu za dinarsku štednju maksimizira što i vama kao klijentima itekako može odgovarati.

Osim toga, štednja u dinarima u banci je osigurana, novac se neće trošiti nenamenski i pri tome još i zarađuje određenu kamatu. To je više nego dobar razlog da se obratite banci i pronađete najbolje uslove za deponovanje viška sredstava.

Kratkoročna ušteđevina je uvek lako dostupna

Banke nude dve vrste štednje, štednju po viđenju i oročenu štednju. 

Štednja po viđenju je devizna ili dinarska štednja kod koje ne postoji precizno utvrđen rok štednje, novac se podiže i uplaćuje u kratkim rokovima pa je i kamata na štednju niža.

Ipak, i ovakav vid štednje je jako dobra odluka koja će novac staviti na raspolaganje kada god vam zatreba, a pošto nema konverzije vi ćete lako podmiriti tekuće rashode bez trošenja novca na oročenju koji donosi višu kamatu.

Dugoročna štednja za planirana i velika izdvajanja

Tokom jednog meseca javljaju se različiti novčani izdaci, a neki će dospeti tek na naplatu u budućnosti, neki troškovi su visoki i plaćaće se kroz rate pa je dobro imati i opciju za dugoročnu štednju.

Oročena dinarska štednja donosi višu kamatu, višu zaradu, ali samo ako se ispoštuju uslovi koji su dogovoreni i novac se ne povlači pre dogovorenog perioda.

Zato isplanirajte veća ulaganja i troškove koji će na naplatu doći u onom trenutku kada će isteći oročeni period i novac se vrati uvećan za kamatu koja će svakako dobro doći za finansiranje.

Zbog toga je dobro ako se ušteđevina podeli na nekoliko rokova štednje i tako i donese zaradu i bude na raspolaganju za najrazličitija ulaganja. To će omogućiti da se pokriju najrazličitija ulaganja i svi troškovi.

Treba pažljivo rasporediti prihode tako da se pokriju kratkoročni i dugoročni rashodi. Njih nije uvek moguće uvek predvideti pa zato treba odvajati svaki višak sredstava i tako imati dovoljno novca onda kada mesečni prihodi nisu dovoljni.

Da bi se novac sačuvao, ali i uvećao svoju vrednost, treba ga uložiti na štednju u banci pri čemu štednja u dinarima donosi najveću kamatu u svakoj banci. To je svakako dobar razlog da razmislite o ovakvom ulaganju i vođenju finansija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here