Home Zdravlje Žene “poludjele” za Barbi botoksom – ubrizgavaju ga u ramena kako bi vizuelno izdužile vrat

Žene “poludjele” za Barbi botoksom – ubrizgavaju ga u ramena kako bi vizuelno izdužile vrat

0
Žene “poludjele” za Barbi botoksom – ubrizgavaju ga u ramena kako bi vizuelno izdužile vrat

Ružičasta revolucija koju je izazvala svetska premijera filma o popularnoj Barbi lutki pokrenula je brojne trendove u industriji ulepšavanja, a među poslednjim je i Barbi botoks – popularni tretman ubrizgavanja botoksa u ramena kako bi vrat izgledao vizuelno duže. Stručno mišljenje o ovom tretmanu za RT Balkan dala je ass. dr spec. Kristina Davidović, lider estetske medicine u celom regionu i predavač na najprestižnijim međunarodnim kongresima u ovoj oblasti.

Višemesečna marketinška kampanja, a zatim i svetska premijera filma Barbi napravile su pravu pometnju na društvenim mrežama, a milioni korisnika delili su svoje ružičaste odevne kombinacije i snimke kreirane uz pomoć filtera na kojima podsećaju na popularnu lutku. Industrija ulepšavanja samo je jedna u nizu onih koja je istpratila viralan trend, a najnoviji tretman, Barbi botoks, koji je inspirisan kultnom plavušom, reklo bi se da je pravi pogodak u svetu estetskih procedura – naravno, ako je suditi po broju haštagova i zadovoljnih klijentkinja.

O tome koliko je tretman efikasan, da li može ostaviti dugoročne posledice po zdravlje, kao i kome je namenjen razgovarali smo sa Ass. dr spec. Kristinom Davidović, osnivačem udruženja interdisciplinarne estetske i anti-ejdžing medicine Srbije i liderom u oblasti estetske medicine u regionu.

Barbi botoks – ubrizgavanje botoksa u mišiće ramena daje realne rezultate i bolju posturu

Trend Barbi botoksa proširio se društvenom mrežom TikTok munjevitom brzinom nakon što se Margo Robi pojavila na bioskopskim platnima, a žene širom sveta, oduševljene njenom ulogom i izgledom u filmu, masovno su poželele da izgledaju baš kao popularna lutka. Odjednom, Barbi botoks postaje najtraženiji tretman. U čemu je “caka” barbikinih ramena i da li je efekat realan koliko se prikazuje na društvenim mrežama?

“Efekat botoksa na trapezasti mišić je realan i vrlo vidljiv, a relaksacijom ovog mišića dobija se izdužen i manje masivan vrat, odnosno damsko držanje i izgled gornjeg dela torza”, navela je doktor Kristina Davidović za RT Balkan.

Mnogi korisnici koji su se podvrgli tretmanu Barbi botoksa naveli su da su pored vidljivo izduženijeg vrata primetili i značajno poboljšanje u posturi, odnosno držanju tela. Doktor Kristina Davidović ovakvu pojavu objašnjava “večitom igrom antagoniste i protagoniste”.

“Onog momenta kada se relaksira trapezasti mišić, više se kontrahuju drugi mišići leđa, u ovom slučaju muskulus erektor spine, odnosno opruživač kičme. Većom kontrakcijom tih mišića postiže se bolje držanje kičme i taj gracijalni izgled cele kičme”.

Negativne posledice ne postoje, već samo dugoročni benefiti
Međutim, postavlja se pitanje – da li ovakav tretman može izazvati trajne negativne posledice po zdravlje i tonus mišića? Budući da je botulinum toksin, poznatiji kao botoks, miorelaksant sa vrlo ograničenim dejstvom, njegovo korišćenje u relaksaciji trapezastih mišića vrata ne može izazvati trajne negativne posledice. Trapezasti mišići, u koje se botoks pri tretmanu Barbi botoksa ubrizgava, su veoma jaki mišići tela, a već nakon dve do tri nedelje nakon prestanka njegovog dejstva, kompletna mišićna funkcija, snaga i potencija se vraćaju u prvobitno stanje.
“Štaviše, postoje dugoročni benefiti ovakvog tretmana: kroz neko vreme, voljne kontrakcije trapezastih mišića, najčešće nastale usled stresa i tenzije, mogu se izgubiti, a samim tim, nestaje i osećaj “skvrčenih” gornjih mišića leđa sa kojim se mnogi susreću”, objašnjava doktor Kristina Davidović.
Kontraindikacije postoje, a tretman se uvek izvodi u medicinskim ustanovama
Budući da je trend Barbi botoksa gotovo preko noći “zapalio” društvene mreže, pitanje kontraindikacija nekako se samo nametnulo. Da li postoje slučajevi u kojima je ovaj tretman izričito zabranjen, ili je ipak nešto što se može preporučiti svakome ko želi izduženiji i vitkiji vrat, ili samo opuštenija i manje napregnuta ramena?
“Postoje opšte kontraindikacije za primenu botoksa kao što su preosetljivost na pojedine sastojke, generalizovana slabost mišića poznatija kao distonija, kao i druge bolesti nervno-mišićne ploče. Takođe, primenta botoksa se ne preporučuje psihijatskijskim pacijentima. Baš iz tog razloga se tretmani botoksa izvode u zdravstvenim ustanovama, u kojima doktor adekvatno procenjuje da li je pacijent za botoks ili nije”, navela je doktor Kristina Davidović za RT Balkan.

Foto:© Canva / Valua Vitaly, Ghinzo

RTbalkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here