NaslovnicaZdravljeŽene “poludjele” za Barbi botoksom – ubrizgavaju ga u ramena kako bi...

Žene “poludjele” za Barbi botoksom – ubrizgavaju ga u ramena kako bi vizuelno izdužile vrat

Objavljeno:

spot_img

Ružičasta revolucija koju je izazvala svetska premijera filma o popularnoj Barbi lutki pokrenula je brojne trendove u industriji ulepšavanja, a među poslednjim je i Barbi botoks – popularni tretman ubrizgavanja botoksa u ramena kako bi vrat izgledao vizuelno duže. Stručno mišljenje o ovom tretmanu za RT Balkan dala je ass. dr spec. Kristina Davidović, lider estetske medicine u celom regionu i predavač na najprestižnijim međunarodnim kongresima u ovoj oblasti.

Višemesečna marketinška kampanja, a zatim i svetska premijera filma Barbi napravile su pravu pometnju na društvenim mrežama, a milioni korisnika delili su svoje ružičaste odevne kombinacije i snimke kreirane uz pomoć filtera na kojima podsećaju na popularnu lutku. Industrija ulepšavanja samo je jedna u nizu onih koja je istpratila viralan trend, a najnoviji tretman, Barbi botoks, koji je inspirisan kultnom plavušom, reklo bi se da je pravi pogodak u svetu estetskih procedura – naravno, ako je suditi po broju haštagova i zadovoljnih klijentkinja.

O tome koliko je tretman efikasan, da li može ostaviti dugoročne posledice po zdravlje, kao i kome je namenjen razgovarali smo sa Ass. dr spec. Kristinom Davidović, osnivačem udruženja interdisciplinarne estetske i anti-ejdžing medicine Srbije i liderom u oblasti estetske medicine u regionu.

Barbi botoks – ubrizgavanje botoksa u mišiće ramena daje realne rezultate i bolju posturu

Trend Barbi botoksa proširio se društvenom mrežom TikTok munjevitom brzinom nakon što se Margo Robi pojavila na bioskopskim platnima, a žene širom sveta, oduševljene njenom ulogom i izgledom u filmu, masovno su poželele da izgledaju baš kao popularna lutka. Odjednom, Barbi botoks postaje najtraženiji tretman. U čemu je “caka” barbikinih ramena i da li je efekat realan koliko se prikazuje na društvenim mrežama?

“Efekat botoksa na trapezasti mišić je realan i vrlo vidljiv, a relaksacijom ovog mišića dobija se izdužen i manje masivan vrat, odnosno damsko držanje i izgled gornjeg dela torza”, navela je doktor Kristina Davidović za RT Balkan.

Mnogi korisnici koji su se podvrgli tretmanu Barbi botoksa naveli su da su pored vidljivo izduženijeg vrata primetili i značajno poboljšanje u posturi, odnosno držanju tela. Doktor Kristina Davidović ovakvu pojavu objašnjava “večitom igrom antagoniste i protagoniste”.

“Onog momenta kada se relaksira trapezasti mišić, više se kontrahuju drugi mišići leđa, u ovom slučaju muskulus erektor spine, odnosno opruživač kičme. Većom kontrakcijom tih mišića postiže se bolje držanje kičme i taj gracijalni izgled cele kičme”.

Negativne posledice ne postoje, već samo dugoročni benefiti
Međutim, postavlja se pitanje – da li ovakav tretman može izazvati trajne negativne posledice po zdravlje i tonus mišića? Budući da je botulinum toksin, poznatiji kao botoks, miorelaksant sa vrlo ograničenim dejstvom, njegovo korišćenje u relaksaciji trapezastih mišića vrata ne može izazvati trajne negativne posledice. Trapezasti mišići, u koje se botoks pri tretmanu Barbi botoksa ubrizgava, su veoma jaki mišići tela, a već nakon dve do tri nedelje nakon prestanka njegovog dejstva, kompletna mišićna funkcija, snaga i potencija se vraćaju u prvobitno stanje.
“Štaviše, postoje dugoročni benefiti ovakvog tretmana: kroz neko vreme, voljne kontrakcije trapezastih mišića, najčešće nastale usled stresa i tenzije, mogu se izgubiti, a samim tim, nestaje i osećaj “skvrčenih” gornjih mišića leđa sa kojim se mnogi susreću”, objašnjava doktor Kristina Davidović.
Kontraindikacije postoje, a tretman se uvek izvodi u medicinskim ustanovama
Budući da je trend Barbi botoksa gotovo preko noći “zapalio” društvene mreže, pitanje kontraindikacija nekako se samo nametnulo. Da li postoje slučajevi u kojima je ovaj tretman izričito zabranjen, ili je ipak nešto što se može preporučiti svakome ko želi izduženiji i vitkiji vrat, ili samo opuštenija i manje napregnuta ramena?
“Postoje opšte kontraindikacije za primenu botoksa kao što su preosetljivost na pojedine sastojke, generalizovana slabost mišića poznatija kao distonija, kao i druge bolesti nervno-mišićne ploče. Takođe, primenta botoksa se ne preporučuje psihijatskijskim pacijentima. Baš iz tog razloga se tretmani botoksa izvode u zdravstvenim ustanovama, u kojima doktor adekvatno procenjuje da li je pacijent za botoks ili nije”, navela je doktor Kristina Davidović za RT Balkan.

Foto:© Canva / Valua Vitaly, Ghinzo

RTbalkan.

Posljednje objavljeno

Vlada FBiH za vrhunske sportske rezultate iz FBiH nagrade u ukupnom iznosu 723.000 KM

Vlada Federacije BiH jučer je, a na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta,...

Bolnica u Travniku dvije godine pokušava kupiti uređaj za MR. Za to vrijeme dala dva miliona drugim bolnicama za njegovo korištenje

Dvije godine već traje procedura javne nabavke dva uređaja za magnetnu rezonancu za...

Šef Misije OSCE-a upozorava: Zakon bi mogao imati negativne utjecaj na sve koji žive u RS

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggeler uputio je otvoreno pismo...

Konaković iz New Yorka: Da je reakcija na agresiju na BiH bila adekvatna, danas bi bilo teže i Putinu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas da je...

Pročitaj i ovo

Vlada FBiH za vrhunske sportske rezultate iz FBiH nagrade u ukupnom iznosu 723.000 KM

Vlada Federacije BiH jučer je, a na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta,...

Bolnica u Travniku dvije godine pokušava kupiti uređaj za MR. Za to vrijeme dala dva miliona drugim bolnicama za njegovo korištenje

Dvije godine već traje procedura javne nabavke dva uređaja za magnetnu rezonancu za...

Šef Misije OSCE-a upozorava: Zakon bi mogao imati negativne utjecaj na sve koji žive u RS

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggeler uputio je otvoreno pismo...