Home Zdravlje Zbog čega bezalkoholno pivo nije zdravija verzija popularnog napitka

Zbog čega bezalkoholno pivo nije zdravija verzija popularnog napitka

0
Zbog čega bezalkoholno pivo nije zdravija verzija popularnog napitka

Ljubitelji piva se često okreću bezalkoholnoj verziji ovog napitka, naročito onda kada nakon izlaska treba da voze. Međutim, to što je pivo bezalkoholno uopšte ne znači da je ono zdravo. Na osnovu čega su američki naučnici došli do ovog zaključka?

Pivo je jedno od omiljenih napitaka na svetu, naročito ukoliko posmatramo mušku populaciju. Druženje posle posla, gledanje utakmice, proslava bilo koje vrste – sve ove događaje je gotovo nemoguće zamisliti bez piva.

Bezalkoholno pivo, doduše, nije toliko čest izbor, osim u situacijama kada je ono zaista neophodno, kao na primer kada je nakon druženja potrebno sesti za volan – tada je ono najbolje i najmudrije rešenje. Međutim, da li je zdravije?

Bezalkoholno pivo je izvor patogena?

Da je bezalkoholno ili blago alkoholno pivo mnogo pogodnije tle za razvoj bakterija i drugih vrsta patogena, zaključili su američki naučnici u toku jednog eksperimentalnog istraživanja. Razlog za to je nizak procenat alkohola, zbog koga se one razvijaju brže nego u običnom pivu.

U toku istraživanja, naučnici su poredili piva različite jačine, odnosno većeg i manjeg sadržaja alkohola, u koje su dodavali jednu po jednu bakteriju. Nakon određenog vremena i držanja uzoraka piva na različitim temperaturama, oni su ispitivali brzinu kojom su se razvijale bakterije i drugi patogeni.

Rezultati su nakon dva meseca pokazali da su u bezalkoholnom pivu bakterije ne samo preživele, već i otpočele proces razmnožavanja. Ovaj je rezultat, doduše, uočen kod uzoraka koji su čuvani na temperaturama od 14 stepeni Celzijusa. U uzorcima koji su čuvani na temperaturi od 4 stepena, do razmnožavanja patogena nije došlo. 

U čemu je razlika između klasičnog i bezalkoholnog piva?

Procenat alkohola u standardnom pivu je obično između 3,5 i 5 procenata, zahvaljujući čemu se očuvava niska pe-Ha vrednost napitka, a uz dodatak gorkih kiselina kojima je bogat hmelj, postiže se mikrobiološka bezbednost napitka. Osim toga, u pivu je prisutan i ugljen dioksid, koji dodatno otežava razvoj bakterija i drugih patogena.

Čak i ukoliko se zanemare sastojci, ono što klasičnom pivu daje potreban stepen zaštite od mikroba jeste specifičan način pripreme: ono se steriliše, pasterizuje i dodatno filtrira, pri čemu potencijalni patogeni prosto imaju minimalne šanse da prežive. Kod bezalkoholnih ili piva sa niskim procentom alkohola, su ovi procesi daleko jednostavniji, te nije isključeno da može doći do zadržavanja mikroba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here