Home Zdravlje Zašto je vitamin C dobar za tvoju kožu?

Zašto je vitamin C dobar za tvoju kožu?

0
Zašto je vitamin C dobar za tvoju kožu?

Vitamin C je dobro poznat kao sredstvo za jačanje imuniteta. Ali, unošenje ovog vitamina u dovoljnim količinama nije važno samo za sprečavanje bolesti i jačanje organizma nego ovaj vitamin ima važnu ulogu i za zdravlje kože.

Preporučena dnevna doza vitamina C je 65 do 90 miligrama, dok se do 2.000 miligrama smatra sigurnim. Dobra vijest je da je relativno lako ispuniti minimum. Postoji mnogo namirnica koje su sjajni izvori ove hranjive tvari kao što su maline, jagode, kupine, papaja, špinat, paprika, kelj, kivi, peršun, slatki krompir i citrusi.

Jedna porcija špinata, na primjer, ima 28 miligrama, narandža ima 82 miligrama, a jedna paprika ima punih 96 miligrama C vitamina. Ali, ako ne unosiš dovoljno ovog važnog nutrijenta, to će uveliko uticati na tvoju kožu. Zato smo istražili prednosti vitamina C za kožu – i šta se dešava kada ga ne unosiš dovoljno.

vitamin c
Pinterest

Zašto tvojoj koži treba vitamin C?

Vitamin C može djelovati kao antioksidans i može stabilizovati slobodne radikale koji oštećuju tkivo. Takođe pomaže koži da dobije sjaj uglavnom zato što pomaže u apsorpciji kolagena. Kolagen se nalazi u hrani kao što su jaja, riba, meso i supa od kostiju (kao i u suplementima) i pomaže u sprečavanju brzog stvaranja bora i održava kožu zategnutom.

Kad konzumacije kolagena (bilo da je u pitanju hrana ili dodatak), uvijek je dobra ideja upariti ga s vitaminom C, jer će to učiniti da se kolagen bolje apsorbuje u tijelu. A ako ne jedeš redovno hranu bogatu kolagenom, još je važnije unositi vitamin C, jer će to pomoći u vlastitoj proizvodnji kolagena u tijelu.

vitamin c
Pinterest

Na isti način na koji vitamin C pomaže u apsorpciji kolagena, pomaže u apsorpciji željeza, a to je još jedna ključna prednost za tvoju kožu. Kada se gvožđe ne apsorbuje dobro, to može dovesti do anemije i opuštene kože. Prednosti vitamina C za kožu su jasne. Pa šta se dešava kada ne dobiješ dovoljno?

Kako nedostatak vitamina C utiče na kožu?

Budući da vitamin C pomaže našoj koži da izgleda živahno, jedan efekat koji možemo primijetiti  kada ga ne konzumiramo dovoljno je da će naša koža biti bez sjaja.

Spomenuli smo koliko je vitamin C važan za apsorpciju gvožđa. Toznači da nedostatak ovog vitamina sprečava kožu da pravilno zacijeli kada je oštećena. Osim ovih problema s kožom nedostatak vitamina C može uzrokovati i gubitak kose, jer je apsorpcija željeza ključna za održavanje kose jakom.

Ponavljamo da je vitamin C nutrijent kojeg je zaista lako dobiti dovoljno. Sve dok su voće i povrće redovan dio naše ishrane, naša baza vitamina C treba da bude pokrivena. Međutim, ako se naša prehrana sastoji prvenstveno od prekomjerno obrađene hrane i rijetko jedemo svježe proizvode, postoji rizik od nedostatka.

Naša koža nam može reći da postoji dublji zdravstveni problem koji zaslužuje našu punu pažnju. Dakle, ako ti koža izgleda pomalo dosadno ili se lako stvaraju modrice, to bi mogao biti znak da treba povećati unos vitamina C.

Izvor: wellandgood.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here