Home Zdravlje U Americi odobren prvi oralni lijek za postporođajnu depresiju

U Americi odobren prvi oralni lijek za postporođajnu depresiju

0
U Americi odobren prvi oralni lijek za postporođajnu depresiju

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvi oralni lijek za liječenje postporođajne depresije, saopštile su kompanije Sage Therapeutics i Biogen.

Zurzuvae je prvi i jedini oralni lijek za postporođajnu depresiju, koji se uzima jednom dnevno tokom liječenja koje traje 14 dana i može dovesti do brzog poboljšanja stanja, objavile su kompanije.

Sve dosad liječenje postporođajne depresije u SAD-u bilo je moguće samo intravenoznom primjenom lijeka u zdravstvenih ustanovama. Prema navodima iz kompanija, Zurzuvae bi trebao biti dostupan u posljednjem kvartalu 2023. godine.

Postporođajna depresija značajna je depresivna epizoda koja se obično događa nakon rođenja djeteta, a može započeti i tokom kasnijih faza trudnoće. Baš kao i kod drugih tipova depresije, simptomi postporođajne depresije uključuju tugu, gubitak energije, suicidalne misli, smanjenu sposobnost osjećanja užitka, navodi FDA. Procjenjuje se da jedna od sedam žena doživi simptome postporođajne depresije samo u SAD-u.

“Postporođajna depresija potencijalno je po život opasno stanje u kojem žena osjeća tugu, krivicu, bezvrijednost – u težim slučajevima dolazi do misli o povređivanju sebe ili djeteta”, rekla je Tiffany Farchione, čelnica psihijatrije u FDA-ovom Centru za procjenu i istraživanje lijekova, prenosi Index.hr.

Nezavisne.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here