Home Zdravlje Tri navike koje uništavaju vaše nokte

Tri navike koje uništavaju vaše nokte

0
Tri navike koje uništavaju vaše nokte

Kada su u pitanju zdravstveni problemi, nokti obično nisu na vrhu liste. Umjesto toga, većina nas je mnogo više posvećena izgledu. Međutim svakodnevne navike na koje ne obraćamo pažnju i te kako negativno utječu na zdravlje noktiju, a da toga nismo ni svjesni. Evo šta treba da izbacite kako bi nokti bili zdraviji.

  1. Grickanje noktiju

Ne samo da je grickanje noktiju veoma nehigijenski, već su naši nokti vrlo uobičajeno mjesto za dobijanje bradavica, a bradavice su zarazne, objašnjavaju stručnjaci. Prestanite da grickate nokte i za par mjeseci vidjet ćete rezultate. Počeće da rastu, postaće čvršći i smanjićete mogućnost da unesete bakterije u organizam.

  1. Guljenje kože oko noktiju

Ako mislite da je guljenje kože oko noktiju bezopasno, razmislite ponovo. To može da dovede do rane i  da prenese bakterije u kožu. Prema dermatologu, guljenje zanoktica može izazvati infekciju koja se zove paronihija – što je upala kože oko prsta ili nokta.

  1. Prejaki gel lakovi

Iako gel lak na noktima izgleda veoma lijepo, možda nije baš najbolje rješenje. Prejaki lak može da ošteti površinu nokta kao i UV lampa. S vremena na vrijeme ostavite nokte da “dišu” bez ikakvog laka.

Azra.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here