Home Zdravlje Tigrasti komarac koji prenosi denga virus prisutan i u Srbiji: Može da izazove još tri stanja

Tigrasti komarac koji prenosi denga virus prisutan i u Srbiji: Može da izazove još tri stanja

0
Tigrasti komarac koji prenosi denga virus prisutan i u Srbiji: Može da izazove još tri stanja

Azijski tigrasti komarac, koji može da prenese na ljude denga groznicu, prisutan je Srbiji. Među tim komarcima nije još uočeno prisustvo denga virusa, a samim tim nema ni zaraženih ljudi. Posebna žarišta ovog komarca, navode u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu, su groblja.

Ovaj komarac u Srbiji je prvi put uočen 2009. godine. Prošle godine bio je na 83 lokacije u 16 od 17 opština u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Požarevcu, Pančevu, Nišu, Šapcu, Petrovaradinu, Inđiji, Apatinu, Kuzminu, Rumi, Loznici, Valjevu, Ubu, Velikoj Plani.

Za sada su slučajevi denga groznice u Evropi potvrđeni u Italiji, a očekuje se pojava infekcije i u Austriji.

Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kaže da je prvi put ova invazivna vrsta komarca registrovana na tlu Srbije na graničnom prelazu Batrovci 2009. godine.

“Ova vrsta invazivnog komarca prisutna je na teritoriji Evrope već nekoliko decenija, pretežno u Mediteranu, ali se zbog sve toplijih godina postepeno širi ka severu kontinenta. Prvi put je ova invazivna vrsta komarca registrovana na tlu Srbije na graničnom prelazu Batrovci 2009. godine. Smatra se da od 2017. godine ova vrsta ima ustanovljene populacije u nekoliko gradova i opština na tlu Srbije. U okviru redovnog monitoringa komaraca na teritoriji Beograda, u avgustu 2017. godine na teritoriji gradske opštine Surčin na jednoj lokaciji je registrovano prisustvo azijskog tigrastog komarca”, rekao je Aleksić

Prema njegovim rečima, narednih godina broj lokacija se povećavao.

“Tokom 2022. godine ova vrsta bila je konstatovana na 83 lokacije u 16 od 17 beogradskih opština. Osim u Beogradu azijski tigrasti komarac je konstatovan još i u Novom Sadu, Požarevcu, Pančevu, Nišu, Šapcu, Petrovaradinu, Inđiji, Apatinu, Kuzminu, Rumi, Loznici, Valjevu, Ubu, Velikoj Plani”, ističe Aleksić.

On ističe i sledeće:

“Do sada nije bilo zaraženih denga groznicom, videćemo narednih godina šta će se dešavati u tom pogledu. Inače, ova vrsta je vektor pored denga i čikungunja virusa, virusa žute groznice kao i parazitskih nematoda koje izazivaju dirofilariozu (srčani crv)”.

Pored toga što kod komaraca nije uočen denga virus, teši i to što prema podacima Zavoda za biocide brojnost azijskog tigrastog komarca je za sada niska na većini lokacija, kako u Beogradu tako i u drugim mestima.

“Uglavnom u klopkama bude samo 2 do 3 jedinke. Međutim, na nekim lokacijama smo u klopkama našli i više desetina jedinki. Ono što posebno zabrinjava je da su sva beogradska groblja žarišta ove vrste, na 18 od 22 groblja je konstatovano prisustvo larvi u vazama sa vodom i cvećem.”

Šta je denga virus?

Denga groznica (DG) najčešća virusna infekcija koju prenose komaraci. Svake godine u svetu dogodi se oko 100 miliona infekcija i 25.000 smrtnih slučajeva. Ljudi obolevaju putem uboda zaraženog komarca, a na sreću nema interhumanog prenosa, odnosno sa čoveka na čoveka.

Inkubacija je od 4 do 15 dana, u proseku proseku 6.

Bolest se ispoljava najčešće kao infekcija slična gripu. Teže manifestacije su denga hemoragijska groznica i denga šok sindrom.

Simptomi su visoka temperatura, groznica, osip, jaka glavobolja, jeza, bolovi u mišićima i zglobovima A teži simptomi razdražljivost, nemir, pojačano znojenje, nakon čega sledi stanje šoka i krvarenja iz nosa, GIT i pluća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here